Ce scrie presa rusă, după alegerile din Bulgaria şi Moldova: Moscova îşi întăreşte influenţa. E victoria socialismului!

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moscova îşi va întări influenţa în estul Europei, judecând după rezultatele alegerilor recente din Republica Moldova şi Bulgaria, scrie luni presa rusă. Tot aceasta bifează triumfătoare „victoria socialismului”, atât la Sofia, cât şi la Chişinău.

„Victoria candidaţilor pro-ruşi în Bulgaria şi Moldova la alegerile prezidenţiale poate duce la întărirea influenţei în estul Europei, din moment ce liderii aleşi au susţinut în mod repetat intenţia stabilizării şi revitalizării relaţiei cu Rusia”, scrie Sputnik News.

După numărarea a 100% dintre voturi, Dodon este câştigătorul alegerilor cu 52,18%, Russia Today scrie despre „Victoria socialismului” atât în Republica Moldova, cât şi în Bulgaria (unde a câştigat Rumen Radev, de asemenea apropiat declarat al Kremlinului), arătând că ambii candidaţi pro-ruşi au biruit.

Referitor la Igor Dodon, Russia Today aminteşte că acesta a promis în nenumărate rânduri că vrea să readucă produsele moldoveneşti pe piaţa rusă şi să normalizeze cooperarea cu Moscova în sectorul energetic.

Şi Ria Novosti scrie că preşedintele ales în Republica Moldova vrea să restabilească „relaţiile strategice” cu Rusia şi să normalizeze cooperarea în plan energetic.

Agenţia TASS anunţă simplu că „liderul socialist a câştigat alegerile prezidenţiale în Moldova”, după care revine cu un articol în care arată că „Moldova a votat pentru dezvoltarea relaţiilor cu Rusia”.

În acelaşi articol, care citează un interviu acordat după câştigarea alegerilor de Dodon Rossia 24, preşedintele ales a declarat că va propune organizarea de alegeri parlamentare anticipate în 2017, cu scopul de a îndepărta guvernul pro-european, informează Tass.

Conform Sputnik News, care citează observatorii CSI (Comunitatea Statelor Independente), alegerile din Republica Moldova ar fi „îndeplinit standardele internaţionale”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...