Linkuri accesibilitate

„Victoria lui Dodon se bazează pe minciună, pe distorsionare, pe defăimare...”


Un punct de vedere săptămînal în dialog: Igor Boțan-Vasile Botnaru.

Europa Liberă: O apreciere operativă pe care a dat-o, foarte probabil, învingătorul cursei prezidenţiale, Igor Dodon, sună aşa: „O campanie dură, dar bună”.

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boţan: „Campania, în principiu, nu poate fi bună, dacă ea a fost murdară. Şi ea a fost foarte murdară, extrem de murdară. Putem spune că victoria domnului Dodon este una nemeritată, diferenţa dintre cei doi candidaţi este de 70.000 de voturi. Dacă acum punem toată maşinăria propagandistică a domnului Dodon, cum s-a comportat, cu 30.000 de sirieni, folosirea a tot felul de bârfe şi de speculaţii, noi înţelegem că această victorie este una nemeritată.”

Europa Liberă: La ruşi se spune: „победителей не судят[învingătorii nu sunt judecați]. Cred că Dodon aceasta vrea: nu contează cum s-a obţinut victoria, ne ascundem mâinile pătate şi acţionăm în continuare.

Igor Boţan: „Da. Putem spune că domnul Dodon, din acest punct de vedere, este un „înger” cu aripile pătate, la cheremul „coordonatorului” guvernării.”

Europa Liberă: Dar cui i se atribuie aceste nereguli, lacune, faptul că s-a folosit transport pentru votanţi din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, s-au fotografiat buletine, că nu s-au livrat suficiente buletine de vot? Cui acum trebuie să i se atribuie aceste lacune?

Igor Boţan: „Eu cred că guvernării. Pentru că guvernarea a avut o foaie de parcurs. În partea administrativ-politică a acestei foi de parcurs, guvernarea avea sarcina să asigure demonopolizarea mass-media. Dacă ne uităm la harta votului, vedem că doar centrul a votat conştient, pentru că aici a fost concurenţă dintre posturile de televiziune şi radio. Nordul şi sudul, care sunt acoperite preponderent de instituţiile media holdingului „coordonatorului”, sunt toate în roşu. Deci, a fost un suport masiv pentru candidatul Dodon din partea media holdingului.

Ştim că în vorbe s-a vorbit despre susţinerea doamnei Sandu, de fapt, am văzut ce a făcut media holdingul. Mergem mai departe. În aceeaşi foaie de parcurs era sarcina guvernanţilor să asigure transparenţa campaniilor electorale din punct de vedere financiar. Cum s-au finanţat campaniile concurenţilor electorali, ceea ce s-a întâmplat pe ultima sută de metri cu gestul lui Shor este evident că aceste lucruri fac parte dintr-o tehnologie murdară, pentru a arăta că şi candidatul antioligarhic este la fel ca şi toţi ceilalţi.”

Europa Liberă: Este pentru dumneavoastră evident, dar nu este probat în justiţie, sau va fi greu de probat în justiţie. Replica celor vizaţi de dumneavoastră va fi: „Unde sunt probele?”

Igor Boţan: „Corect. Aşa va fi cum spuneţi dumneavoastră. Numai că trebuie să aşteptăm raportul final al Misiunii OSCE, unde va fi dată nota – alegerile au fost libere şi corecte ori alegerile nu au fost corecte. Şi dacă alegerile nu au fost corecte, iar învingătorul a folosit metodele la care ne referim... Mai mult decât atât, învingătorul a fost un candidat geopolitic, pe când doamna Maia Sandu a fost un candidat care nu a atins pe nimeni cu cuvinte de ocară, nu a contribuit prin nimic la adâncirea acestor clivaje din societatea noastră.”

Europa Liberă: Dar OSCE nu va întra în amănunte. Va spune doar, eventual, că nu au fost corecte. Acesta nu e motiv de anulare a rezultatelor.

Igor Boţan: „Nu trebuie să se anuleze rezultatele. Cel care acum are funcţia prezidenţială la cheremul său trebuie să-şi amintească că are şi o fracţiune în Parlament. Şi, dacă combinăm promisiunile electorale date acum doi ani de zile, plus cele date în această campanie electorală, vedem că acest candidat, pur şi simplu, a minţit alegătorii şi acum va fi în situaţia să caute scuze de ce nu poate să-şi onoreze obligaţiunile.”

Europa Liberă: Eu aş folosi un cuvânt mai eufemistic. Dumneavoastră spuneţi că a minţit, eu aş spune că încearcă să hipnotizeze alegătorii, spunându-le: voi fi preşedintele tuturor. Şi, mai ales, va prelua lozincile Maiei Sandu, adică să fie bun şi cu cei care vor spre Est, şi cu cei care vor spre Vest.

Igor Boţan: „Sigur.”

Europa Liberă: Cum se poate face asta e greu de imaginat.

Igor Boţan: „Nu. Are obligaţiuni concrete. Trebuie să interzică unionismul, trebuie să schimbe programele şcolare privind predarea istoriei, trebuie să anuleze Acordul de Asociere, trebuie să anuleze Legea privind şansele egale.”

Europa Liberă: Trebuie, în sens că aceasta a promis?

Igor Boţan: „Asta a promis. Dar de ce oamenii şi-au investit speranţe în acest candidat? Noi vedem că un astfel de candidat nu poate fi candidatul tuturor moldovenilor.”

Europa Liberă: Mai este o promisiune pentru care a votat multă lume – a promis o viaţă mai bună. Când va trebui contabilizată viaţa aceasta mai bună?

Igor Boţan: „Va trebui contabilizată către alegerile parlamentare, atunci se va da bătălia principală. Domnul Dodon este parte a acestui joc murdar împotriva contracandidaţilor, acum nu poate să-i spună: „Dragă victimă, te-am murdărit, te-am făcut de nimic, te-am defăimat, hai să fim prieteni şi să uităm de ceea ce a fost. Eu mi-am obţinut ceea ce am vrut, iar tu, ca învinsă, conformează-te, te rog’.”

Europa Liberă: „Şi linişteşte-ţi potenţialii protestatari”.

Igor Boţan: „Da, „şi linişteşte-ţi potenţialii susţinătoriʾ.”

Europa Liberă: Până vom avea un discurs mai elaborat al posibilului învingător, mi-a atras atenţia faptul că în scurtul discurs de miez de noapte nu a atins în niciun fel pretinsa ţintă principală a campaniei sale – oligarhii.

Igor Boţan: „Domnul Dodon, în general, nu s-a referit la importanţa depolitizării instituţiilor de drept şi de reglementare, ceea ce înseamnă că am putea să ne aşteptăm că ar vrea să-i înlocuiască cu oamenii săi pe cei care acum sunt la cheremul „coordonatorului” guvernării. Niciodată nu s-a referit în mod expres la necesitatea stabilirii unor instituţii independente, puternice, astfel încât politicul să se ocupe de programe politice, iar instituţiile de drept şi de reglementare să se conducă de lege pentru a menţine un echilibru în societate.”

Europa Liberă: Dar la Plahotniuc s-a mai stropşit pe durata campaniei. Acum nici măcar nu l-a atins cu o vorbă.

Igor Boţan: „Nu are cum se stropşi la domnul Plahotniuc, pentru că au făcut afaceri împreună, am văzut privatizări de hoteluri, monopolizări de segmente de piaţă cu carne şi peşte, la care ei au fost ori complici, ori unul a fost subordonat celuilalt. Eu cred că, aşa cum spunea şi un activist pro-rus, domnul Toleanţev, cu o zi înainte de alegeri, învingătorul oricum va fi omul domnului „coordonator”. Ceea ce, probabil, s-a şi întâmplat.”

Europa Liberă: Victoria foarte posibilă a domnului Dodon înseamnă aceasta oare că stânga, în special segmentul socialist, a fost decapitată?

Igor Boţan: „Eu nu cred că a fost decapitată pentru că noi ştim că în Republica Moldova una se spune, alta se face. Se va încerca ca această formaţiune, chiar dacă formal preşedinţia partidului va fi preluată de o altă persoană, totul se va construi în jurul preşedintelui Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Va fi un Voronin-2?

Igor Boţan: „Nu poate fi Voronin-2, pentru că nu are capacitatea şi carisma lui Voronin. Dar şcoala, pe care a primit-o la Voronin, este discipolul lui Voronin, îşi poate încălca jurământul. A demonstrat acest lucru. Aşa cum nu am văzut o competiţie fair play în alegeri, la fel nu ne putem aştepta la un comportament fair play faţă de partid, pe care, chipurile, îl va lăsa la o relaţie, aşa cum a promis, de aflare în opoziţie faţă de actuala guvernare. Pentru că aceasta ne-a promis, că va fi în opoziţie faţă de guvernare.

Deci, sunt o mulţime de lucruri care încă trebuie analizate foarte-foarte minuţios. Iar metodele pe care le-a folosit în această campanie domnul Dodon şi echipa sa, ele trebuie studiate foarte-foarte minuţios, astfel încât acest gen de metode să fie condamnate în societatea noastră. Iar depolitizarea presei, transparentizarea finanţării partidelor, organizarea procesului electoral ş.a.m.d. rămân lucruri presante pe agenda politică a Republicii Moldova. Deşi, în cadrul foii de parcurs, aceste probleme trebuiau să fie soluţionate, ele nu au fost soluţionate. Acum partenerii noştri de dezvoltare pot vedea cât costă cuvântul domnului Filip şi al domnului Candu, care spune că: „95% din prevederile foii de parcurs au fost îndeplinite. Vrem să ne recucerim încrederea cetăţenilor”. Încrederea cetăţenilor pentru această guvernare, am văzut, s-a redus la suportul pentru domnul Ghimpu, 2%.”

Europa Liberă: Igor Dodon trebuie să răspundă şi partenerului său Renato Usatîi, dacă va iniția, va accelera, va cataliza dizolvarea înainte de termen a Parlamentului.

Igor Boțan: „Cred că domnul Dodon nu va răspunde în niciun fel. A doua oară, o dată la alegerile parlamentare, și acum, la alegerile prezidențiale, s-a folosit de domnul Renato Usatîi, după care știm că l-a defăimat de o manieră incalificabilă. Dar aceasta este situația.”

Europa Liberă: Deci, îi va strânge mâna și îi va spune: „Liber”, până la următoarea dată?

Igor Boțan: „Eu nu știu cum vor comunica ei, nu știu dacă domnul Renato Usatîi, în general, va putea să revină în țară, atâta timp cât „coordonatorul” trage sforile în continuare în această țară. Iar Dodon va fi un președinte foarte slab, extrem de slab, după o victorie care numai curată nu este și la o distanță atât de mică de contracandidatul învins. Pentru că toată lumea înțelege acum că victoria lui Dodon se bazează pe minciună, pe distorsionare, pe defăimare, pe metode și tehnologii foarte-foarte murdare. El putea câștiga frumos. Sunt convins că putea câștiga frumos. Și dacă câștiga frumos, avea, în competiția sa cu așa-zisa guvernare, suportul aripii de centru-dreapta care iată că s-a consolidat. Și acesta este unul dintre cele mai importante rezultate ale acestor alegeri.

A propos, acest scrutin a arătat că frica de alegeri parlamentare anticipate este una exagerată. Dacă campania era curată, candidatul antioligarhic câștiga aceste alegeri. Dar eu cred că este încurajator acest rezultat pentru cei care, într-adevăr, își doresc democrație fiabilă bazată pe instituții puternice depolitizate și cu persoane integre în fruntea instituțiilor politice din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Afluxul masiv de transnistreni la secțiile de vot cui i se datorează sau i se atribuie? Aceste 9.000 de voturi cine le-a organizat?

Igor Boțan: „Eu cred că a fost o înțelegere pe căi informale. Sigur, putem discuta fenomenul, dar nu putem spune că este ceva…”

Europa Liberă: Nu, totul e legal, totul e perfect constituțional.

Igor Boțan: „Da.”

Europa Liberă: Pașapoartele sunt adevărate.

Igor Boțan: „Eu cred că au fost înțelegeri neformale de mobilizare.”

Europa Liberă: Qui profit?

Igor Boțan: „Domnul Dodon a vrut să demonstreze că este președintele tuturor, inclusiv al transnistrenilor. Nu i-a reușit acest lucru. Mai mult a divizat societatea. Acum se află într-o situație, din punctul meu de vedere, foarte proastă, slabă. Cu vecinii are de reparat lucrurile.”

Europa Liberă: Vecinii ucraineni.

Igor Boțan: „Și cu România.”

Europa Liberă: Deci, cum spun rușii, флаг вам в руки [ai promis, dă-i bătaie].

Igor Boțan: „Aceasta am vrut să spun: флаг вам в руки. Și hai să vedem acum. Și comportamentul, aroganța aceasta pe care nici Voronin nu și-a permis-o. Dumneavoastră știți mai bine despre ce este vorba. Eu cred că astfel de persoane acum trebuie să poarte responsabilitatea.”

Europa Liberă: Unii spun, totuși, că Dodon ar juca teatru, atunci când adoptă genul acesta de comportament, că aceasta se vinde, aceasta mușcă publicul, el fiind un om mult mai rafinat. Credeți în asemenea ipoteze?

Igor Boțan: „Să vedem dacă îi va telefona pe cei pe care i-a ofensat public și își va cere scuze și dacă va îndrăzni să o facă în public, să spună: „Domnilor, a fost o tehnologie electorală de care m-am prevalat, m-am folosit. Acum sunt în funcția în care sunt. Vă rog pe toți să înțelegeți că vrea să fiu președintele tuturor”. Și bla-bla-bla de acest gen. Nu cred că va face acest lucru. Dar eu nu cred că este permis ca un cetățean să se comporte în acest fel, pentru a ajunge la putere. În orice caz, putem felicita opoziția de centru-dreapta care s-a reînnoit, a renăscut ca pasărea Phoenix pe segmentul pro-european de centru-dreapta.”

Europa Liberă: Și mai ales a dovedit că există oameni noi, există politicieni care pot intra foarte rapid, în trombă să lanseze formațiuni.

Igor Boțan: „Fără nici un fel de experiență. Experiență zero. Și au trebuit să facă față.”

Europa Liberă: Deci, garda veche să plece liniștită, că are cine să îi înlocuiască.

Igor Boțan: „Da, aceasta este una din concluziile cele mai importante.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG