Oficial: Prorusul Rumen Radev, președinte al Bulgariei. Premierul a demisionat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aliatul socialiştilor bulgari, Rumen Radev, un nume nou în politică şi un susţinător al unei apropieri de Moscova, a obţinut victoria în alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit rezultatelor aproape definitive anunţate luni, relatează Reuters.

Fostul comandant din cadrul Forţelor Aeriene, în vârstă de 53 de ani, a obţinut 59,4% din voturile exprimate în turul doi al scrutinului prezidenţial, după numărarea a 99,3% din buletinele de vot.

Rivala sa, Ţeţka Ţaceva, candidata GERB, partidul aflat la guvernare, a obţinut 36,2% din voturi.

Potrivit rezultatelor, care reflectă exit-poll-urile, Radev a fost ales preşedintele Bulgariei pentru următorii cinci ani. El va prelua funcţia la 22 ianuarie.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat duminică seara că demisionează din funcţie, după ce exit-pollurile au arătat că formaţiunea sa a suferit o înfrângere zdrobitoare în alegeri.

„Acceptăm voinţa poporului şi-i felicităm pe cei care au obţinut susţinerea majorităţii alegătorilor”, a declarat Borisov, citat de Associated Press.

Noul preşedinte se confruntă cu o eventuală creşterea a numărului de migranţi din Turcia vecină şi tensiuni tot mai puternice între Rusia şi Occident.

În turul întâi, Radev a obţinut o victorie cu 25% din voturile exprimate, urmat de Ţaceva, cu 22%, cu care a intrat în turul doi.

Bulgaria, care a aderat la Uniunea Europeană (UE) în urmă cu zece ani, rămâne unul dintre cei mai săraci membri ai blocului european, iar cei 7,2 milioane de locuitori ai ţării sunt profund divizaţi.

Fosta ţară comunistă face parte din NATO şi UE, însă numeroşi bulgari simt în continuare o afinitate culturală şi istorică faţă de Rusia. Dependenţa ţării de alimentarea cu energie din Rusia o face vulnerabilă faţă de presiunile Kremlinului.

Borisov, al cărui partid al triumfat în toate alegerile naţionale din ultimul deceniu, a anunţat că va demisiona dacă Ţaceva pierde în turul doi, deschizând astfel calea către alegeri parlamentare anticipate.

Aflat la jumătatea mandatului de patru ani, Guvernul de coaliţie al lui Borisov a reuşit să refacă stabilitatea politică a ţării, în urma mai multor luni de proteste împotriva corupţiei, însă popularitatea Executivului a scăzut din cauza lentorii luptei împotriva corupţiei şi reformării sistemului judiciar.

Radev, un novice în politică, a atras numeroşi bulgari sătui de politicieni corupţi. Fostul pilot de luptă NATO, care a studiat la Colegiul de Război din Alabama, în Statele Unite, a promis să menţină locul Bulgariei în Alianţa Nord-Atlantică, însă apreciază că „să fii proeuropean nu înseamnă să fii antirus”.

Ţaceva a încercat să devină prima preşedintă a Bulgariei. Ea a încercat să-şi ralieze partidele de dreapta, pe care le-a îndemnat să nu lase „Bulgaria să se întoarcă în trecutul întunecat”, când se afla pe mâna Rusiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...