18:42:29 19.04.2024
Stiri

Foto // Un altfel de „Marș al memoriei” la Corjova

Politică 02.03.2015 14:23 Vizualizări3129 Autor: Galina Munteanu
Foto // Un altfel de „Marș al memoriei” la Corjova promo-lex.md


Veterani și rude ale acestora, dar și simpli cetățeni din satul Corjova, raionul Dubăsari, au participat ieri, 1 martie, la cea de-a 23-a comemorare a victimelor conflictului armat de pe Nistru din 1992.

La fel ca în fiecare an, milițienii transnistreni au împânzit localitatea și i-au urmărit pe manfestanți.

Deși localitatea este administrată de autoritățile constituționale ale R. Moldova, miliția locală și așa-zisul serviciu de securitate continuă să intimideze participanții la acest eveniment.

Anul trecut, locuitorii comunei au spus că milițienii au rupt toate invitațiile de a participa la ceremonie, plasate de către organizatori. Mai mult, în dimineața zilei de 2 martie 2014, prin localitate au fost văzuți reprezentanți ai trupelor de cazaci care amenințau localnicii să nu participe la eveniment.

„Și în acest an locuitorii au fost vizitați de către milițieni și li s-a spus să nu participe la această manifestație. Au fost mai mulți milițeni decât combatanți și localnici. Aceștia îi filmau și fotografiau pe cei prezenți, intimidându-i astfel. Provocări nu au fost. S-a desfășurat totul liniștit”, ne-a spus juristul Asociației „Promo-LEX”, Alexandru Zubco.

După oficializarea slujbei de pomenire la biserica din localitate, participanții la ceremonie au mers să depună flori la cimitir, escortați și supravegheați de miliția transnistreană.

Amintim că și în anii precedenți drumurile din localitate erau blocate în această zi de autospeciale, nu era permisă intrarea în localitate a mașinilor cu numere de înmatriculare din alte raioane decât cele din stânga Nistrului, dar au fost și cazuri în care s-a recurs la provocări, fiind organizate mitinguri cu civili.

În 2011, miliția a recurs la reținerea ilegală a primarului de Corjova, Valeriu Miţul, şi a consilierului local Iurie Coţofan, care au participat la marşul păcii de comemorare a celor căzuţi în timpul tragicului război de pe Nistru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md