Igor Dodon, candidatul pro-rus al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), şi Maia Sandu, candidata pro-europeană a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), s-au confruntat în turul al doilea, considerat crucial pentru viitorul ţării. Acest tur doi a consemnat o mobilizare masivă a diasporei, care a adus peste 8% din cele circa 53% dintre moldovenii care s-au prezentat la vot. În mai multe capitale europene importante s-au terminat buletinele de vot şi se acuză aducerea cu microbuze a numeroşi cetăţeni din Transnistria pentru a vota. Prezenţa la vot a fost mai bună decât în primul tur, au votat mai mulţi tineri şi mai puţine persoane în vârstă.

Liderul separatist de la Tiraspol l-a ajutat pe Dodon să câştige?

Suspect este faptul că, în turul doi de scrutin, autorităţile de la Chişinău au trimis în secţiile de votare, care deservesc cetăţenii din regiunea transnistreană (în mare parte cu viziuni pro-ruse), cu 90 000 de buletine de vot mai multe decât în primul tur – o decizie aparent inexplicabilă în condiţiile în care în primul tur, pe 30 octombrie, transnistrenii nu au „consumat” nici măcar jumătate din buletinele de vot puse la dispoziţie. Astăzi, însă, aceştia au fost aduşi în mod organizat la votare cu autocare cu plăcuţe transnistrene de înmatriculare. Au evitat discuţiile cu presa şi s-au ascuns de camerele video.

În diasporă au reuşit să voteze peste 130 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova - dublu faţă de primul tur, când au votat ceva mai mult de 67 000 de moldoveni. Preşedinta CEC, Alina Russu, şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova din diaspora nu au putut să-şi exercite dreptul constituţional de a vota. Tot ce a putut să spună despre aceasta a fost: „E o lecţie pentru toţi!”, deşi înainte de turul doi Maia Sandu şi mai mulţi analişti politici, judecând după semnalele de pe reţelele de socializare, au atenţionat autorităţile că această problemă va apărea.

Dodon cheamă la calm

„Această campanie a fost una dificilă şi a tulburat societatea. Evident că vor fi şi din acei nemulţumiţi. Dar vreau să vin cu un mesaj foarte clar: haideţi să nu tulburăm spiritele în societate. Scopul nostru, al celor doi candidaţi, este să asigurăm un echilibru. Haideţi să chemăm oamenii la calm! Noi nu avem nevoie de tulburări, provocări, de destabilizare a situaţiei în societate”, a menţionat Igor Dodon după închiderea secţiilor de votare.

La rândul său, candidatul pro-european, Maia Sandu, reclamă o serie de încălcări în procesul electoral, în special în diaspora. Ea sugerează că autorităţile, intenţionat, nu au creat condiţii ca cetăţenii moldoveni de peste hotare să nu-şi poată exercita dreptul la vot: „Din păcate, aceste alegeri au fost organizate prost”, a conchis Maia Sandu.

Vitalie Călugăreanu, DW-Chişinău