11:56:56 19.04.2024
Stiri

De ce Plahotniuc o murdărește pe Maia Sandu și-l lustruiește pe Dodon?

Opinii 11.11.2016 09:28 Vizualizări3514 Autor: Nicolae Negru
De ce Plahotniuc o murdărește pe Maia Sandu și-l lustruiește pe Dodon?


Semne diacritice

Ilan Șor a fost rugat frumos (că doar nu i s-a poruncit?) să dea o mână de ajutor la compromiterea Maiei Sandu. „Dragă Ilan” sau poate „frate Ilan” - i s-a adresat știți voi cine bancherului triplu falit și primarului de Orhei, - „transferă, te rog, câteva sute de mii de lei pe contul partidului PAS, ca să putem trâmbița că Maia Sandu a primit bani de la tine”. „De ce? Eu nu vreau ca ea să învingă. Mai bine transfer banii în fondul electoral al lui Dodon” – încercă Șor să o facă pe inocentul.

„Scopul nostru e să o compromitem, să demonstrăm că a primit bani murdari, furați de la BEM! Ne trimiți și documentele de transfer, ca bloggerii noștri să-și facă treaba de vidanjori mediatici.” „Iese că sunt folosit ca murdărie!? Dacă banii mei sunt murdari, sunt și eu murdar.”, - a replicat Șor, în gândul său, dar numai în gândul său, căci deasupra capului îi atârnă sabia procuroarei Bețișor.

„S-a făcut imediat!” – răspunse Ilan cu elan patriotic proeuropean, ca nu cumva procuratura generală aproape reformată să-i aplice arma sechestrului, ca în cazul denunțatului Filat. „Operațiunea se va numi o îmbrățișare compromițătoare”, îi divulgă mărinimos coordonatorul, nu neapărat cel executiv. Putea fi un coordonator secund sau chiar un asistent coordonator.

După cum știți, stimați cititori, diversiunea era cât pe ce să reușească, dacă un blogger mult prea zelos nu ar fi publicat documentele înainte ca banii să fi ajuns în contul PAS. Unii comentatori au scris că bloggerul respectiv e un mercenar de-al lui Plahotniuc. Noi nu îi cunoaștem toată „opera”, ca să fim siguri că scrie la comandă. Posibil să fi fost pur și simplu folosit pe post de „idiot util”.

Ceea ce ar putea trăda implicarea lui Plahotniuc e chiar implicarea lui Șor. Bancherul aflat în arest la domiciliu nu a făcut-o de dragul lui Dodon, care nu a manifestat recunoștința cuvenită pentru sumele transferate în campania din 2011. În afară de Plahotniuc poate doar FSB-ul i-ar fi putut cere un asemenea serviciu. Cine l-a solicitat cu adevărat nu vom afla decât atunci când de dosarul lui Șor se va apuca un procuror adevărat, nu unul butaforic.

Există însă și dovezi indirecte că El Coordonatore nu e neutru în această istorie, deși a declarat la retragerea lui Lupu că PD va sprijini un candidat propeuropean. Televiziunile sale au prezentat lucrurile într-un mod favorabil lui Dodon. „Prins cu minciuna, secretarul PAS a mințit despre finanțarea partidului”, titrează prime.md. „Pas” alegătorilor. Maia Sandu refuză să răspundă la întrebări incomode”; „Decretele lui Dodon. Liderul PSRM vrea să întoarcă banii furați din bănci…”. Știri similare sunt difuzate și de publika.md. Se teme cumva proprietarul Prime că Moscova îi va lua „găina cu ouă de aur”, dacă nu îl va „auri” pe Dodon și nu o va murdări pe Maia Sandu? Posibil. I-o fi fiind dragă lui Plahotniuc Europa, dar nu fără milioanele de euro pe care i le asigură Prime din publicitate. De ce însă s-ar înhăma la căratul butoiului cu lături și Publika, dacă Plahotniuc spune că a votat pentru candidatul care nu are nevoie de sprijinul său? – aceasta-i întrebarea.

Practica bate gramatica. Ipoteza noastră precum că Plahotniuc ar fi interesat ca alegerile prezidențiale să fie câștigate de Maia Sandu nu pare să se confirme. Dacă nu o vorbesc de rău pe lidera PAS, unii reprezentanți PD îndeamnă să nu mergem la vot, ceea ce iarăși îl favorizează pe liderul socialist.

Îi va ierta Bucureștiul lui Plahotniuc sprijinul pentru un candidat românofob? Ni se sugerează că Dodon din campania electorală nu e cel adevărat, că sub șapca cu stea roșie el poartă o căciulă țurcănească. De aceea, probabil, el încearcă în ultima vreme o „înfrățire” cu „jandarmul” român. Conform unor informații credibile, liderul socialist ar fi promis, în cadrul unei întâlniri cu diplomații occidentali, să urmeze cursul geopolitic actual. Să așteptăm că se va da peste cap și va deveni românofil și unionist?

Dacă va fi ales, nu este exclus să avem în persoana lui Dodon un nou „vițel care suge de la două vaci” sau o simplă marionetă a lui Plahotniuc, altfel ar trebui să credem că El Corodonatore e atât de stupid încât își taie creanga de sub picioare. Acesta să fie sensul deciziei Curții Constituționale din 4 aprilie, un astfel de candidat le lipsește cetățenilor Republicii Moldova? Vom vedea pe data de 13 noiembrie. Dar pentru orice om rațional, liber, cu discernământ, cu repere morale, din cei doi candidați înscriși în buletin, doar Maia Sandu e cea potrivită.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md