The Telegraph: Cum l-au creat opt ani de Barack Obama pe Donald Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Victoria lui Donald Trump a stârnit nemulţumire în rândul multor americani, care au ieşit în stradă şi au protestat scandând că republicanul nu este preşedintele lor. Însă şi când Barack Obama a câştigat alegerile în noiembrie 2008 nu toată lumea s-a bucurat.

Editorialistul Simon Heffer a povestit, într-un articol publicat pe site-ul The Telegraph, că în acea dimineaţă a pornit televizorul pentru a urmări reacţiile. Cei de la Fox News abia îşi stăpâneau furia, în timp ce jurnaliştii de la MSNBC erau în extaz.

Mai târziu, o femeie intervievată în faţă casei sale vorbea în lacrimi despre ce înseamnă pentru ea victoria lui Obama. „Acum ştiu că locuinţa nu îmi va fi executată silit”, spunea aceasta.

Jurnalistul a subliniat că a sperat că femeia să fi avut dreptate, adăugând însă că lucrurile care s-au întâmplat în cei opt ani în care Obama a fost preşedinte sugerează că, în realitate, ea ar putea fi dezamăgită.

America, supărată după două mandate ale lui Bush

America era deja supărată după cele două mandate ale lui George W. Bush, Obama urma să fie pedepsit pentru modul în care predecesorul sau şi„nebunii” din jurul lui au transformat America într-o paria internaţională, susţine Heffer.

Criza financiară din 2008 (prăbuşirea Lehmann Brothers s-a produs între congrese şi ziua alegerilor) a fost picătură care a umplut paharul.

Retorica lui Obama – în special discursul de la Congresul Partidului Democrat – a fost lipsită de însemnătate, este de părere editorialistul The Telegraph. Obama este inteligent şi se pricepe la cuvinte, însă cuvintele lui spun puţine, mai crede acesta.

A fermecat publicul, mai întâi din propiul partid (motiv pentru care a învins-o pe Hillary Clinton, aroganţă şi plictisitoare atunci la fel ca acum, la alegerile interne), apoi din rândul electoratului, a precizat Heffer.

Pe măsură ce Lehmann Brothers se scufunda, liderii politici, inclusiv aspiranţii la preşedinţie, s-au întâlnit pentru a discuta ce să facă. Obama nu a avut nimic de spus, iar presa liberală l-a lăudat pentru tăcerea sa, susţinând că acest lucru este o dovadă a înţelepciunii sale, că nu îşi da cu părerea pe o chestiune atât de complexă, a mai notat jurnalistul.

Poate că a fost aşa sau poate a demonstrat că nu are nici cea mai mică idee. Recuperarea înceată a Americii şi nivelul uriaş al datoriilor sugerează a două variantă, a continuat Heffer.

Evacuările din SUA

Editorialistul susţine că Barack Obama a făcut puţine pentru persoanele de culoare care trăiesc în sărăcie, iar despre asta se poate citi în articole privind evacuările din Milwaukee, un oraş în care 40% dintre locuitori sunt negri, arată ziaristul.

Acesta menţionează că în SUA există o industrie a evacuărilor – cu tribunale, avocaţi şi executori judecătoreşti – care lucrează full-time şi vizează mulţimi de oameni care nu îşi pot plăti chiriile.

Obama a fost ales şi pentru promisiunea de a pune capăt acestei suferinţe, însă nu a făcut-o. În America există şi bogăţie, dar şi o sărăcie lucie, pentru că nu sunt suficient de multe joburi bine plătite, precizează Heffer.

În plus, tensiunile rasiale, pe care un preşedintele de culoare ar fi trebuit să le rezolve, par mai grave decât oricând, iar intervenţiile lui Obama au fost neîndemânatice, continuă editorialistul.

Nu a reuşit să controleze imigraţia, deşi ar fi avut puterea să o facă. Iar America a respins în mare parte Obamacare (reformă a sistemului sanitar – n.red.), care a scos la iveală tot ce putea merge prost la un astfel de program, potrivit lui Simon Heffer.

Moştenirea internaţională

Dacă moştenirea economică lăsată de Obama este slabă, celelalte realizări – sau eşecuri ale sale – sunt alarmante, mai arată jurnalistul.

Acesta spune că Obama a înlăturat America din discuţiile internaţionale. După intervenţiile dezastruoase ale SUA în lumea islamică după 2001, ar fi trebuit să se gândească mai bine la asemenea acţiuni. Asta nu înseamnă că ar trebui să se renunţe complet la responsabilitatea superputerilor lumii, subliniază Heffer.

Jurnalistul precizează că intervenţia în Siria, în februarie anul trecut, a venit, în mod tipic şi tragic, prea târziu.

Moştenirea internaţională lăsată de Obama reprezintă agresivitatea lui Vladimir Putin, pe care l-a subestimat, barbarii de la Statului Islamic, pentru care nu a avut o strategie de luptă, şi o Europă căzută pe gânduri, este de părere editorialistul The Telegraph.

Barack Obama nu a creat nici sărăcia şi nici suspiciunea cu care lumea a privit America după George W. Bush. Totuşi, Obama a promis să rezolve prima problemă, însă nu a făcut-o. Şi a folosit-o pe a două drept scuză să nu facă nimic, în afară de retrageri, susţine jurnalistul.

În opinia sa, rolul lui Obama a fost doar puţin mai important decât al unui purtător de cuvânt şi nimănui nu îi va lipsi.

De când George H.W. Bush a predat mandatul în 1993, America a fost condusă doar de persoane nepotrivite, iar Barack Obama a fost picătură care a umplut paharul, este de părere editorialistul The Telegraph.

Acesta susţine că Obama este creatorul lui Donald Trump şi că lumea are pe cine să dea vina pentru victoria republicanului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...