Germania: Politicieni conservatori avertizează asupra unui posibil efect Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaeuble, și alți conservatori germani au avertizat joi că populiștii vor constitui o problemă pentru Europa dacă politicienii din partidele tradiționale nu vor reacționa adecvat după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite, transmite Reuters.

Succesul miliardarului populist a reprezentat un șoc pentru mulți oameni politici europeni, mai ales în perspectiva alegerilor care vor avea loc anul viitor în state ca Franța și Germania, unde se așteaptă ca partidele de extremă dreapta să obțină câștiguri electorale însemnate.

„Populismul demagogic nu este o problemă doar în America. Și în alte locuri din Occident, dezbaterea politică se află într-un stadiu alarmant”, a declarat ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaeuble, pentru cotidianul Bild. El i-a îndemnat pe politicieni să fie mai deschiși către alegători, în contextul în care retorica dură împotriva imigranților a formațiunii Alternativa pentru Germania (AfD) — cotată într-un sondaj recent cu 13% — îi îndepărtează pe mulți susținători ai marilor partide.

Opinii similare a formulat și Hans-Peter Friedrich, membru al Uniunii Creștin-Sociale (CSU) — aliatul bavarez al Uniunii Creștin-Democrate (CDU, partidul cancelarului Angela Merkel)—, exprimându-și temerea că ar putea urma un efect Trump în Germania.

Oamenii simt că nu au control asupra unor politici precum cea a Băncii Centrale Europene sau în materie de imigrație, a arătat politicianul bavarez.

„Dacă nu există răspunsuri oferite de partidele principale în țara noastră, ei se vor îndrepta către populiști”, a declarat Friedrich pentru Bild.

La rândul său, comisarul european pentru economia și societatea digitală, Guenther Oettinger, membru marcant al CDU, a afirmat, la postul de radio oficial german, că alegerile din SUA constituie un avertisment pentru țara sa.

„Lucrurile sunt prezentate tot mai simplificat, în alb sau negru, bun sau rău, corect sau greșit. Pot fi puse întrebări simple, dar nu ar trebui oferite răspunsuri simple”, a declarat Oettinger.

În opinia sa, politicienii și presa ar trebui să explice situațiile complicate cu fapte, dar și să apeleze la rețele de socializare pentru a ajunge la alegătorii tineri în noua lume digitală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...