Jurnalistul Ion Terguţă crede că este vorba despre un plan bine pus la punct. „A fost calculat foarte bine ziua când Ilan Shor trebuia să vină în instanţă, ca să poată ajunge în faţa camerelor şi să declare personal că a virat aceşti bani, pentru că altfel Shor nu avea cum să apară în faţa jurnaliştilor. Este o premeditare foarte clară. Aparent, ştiţi, vine la o şedinţă de judecată, dar interesant este că la această şedinţă de judecată nu i-au venit avocaţii. Oare chiar nu ştia Shor că nu îi vin avocaţii?” întreabă Ion Terguţă. 

La rândul său, analistul politic Anatol Ţăranu susţine că este vorba despre o înşelăciune. „Minciuna are picioare scurte şi pe asta şi se mizează, că este foarte puţin timp, doar marea majoritatea oamenilor privesc televiziunile holdingului şi pe asta se mizează. Minciuna asta trebuie să trăiască câteva zile, doar câteva zile au mai rămas la alegeri. Şi oamenii simpli pur şi simplu sunt induşi în eroare premeditat, folosind această provocare şi în aşa fel se gândesc, doar poate poate o să-i amăgim. Pe asta se mizează. Dodon este, de fapt, candidatul minciunii.”

În opinia invitaţilor, în acest caz, ar trebui să se autosesizeze Inspectoratul Fiscal de Stat.

„Eu ştiu că la orice sumă de 50 de mii de lei o persoană trebuie să facă declaraţii de unde are aceşti bani. Noi avem de-a face aici cu o sumă de 300 de mii de lei. Chiar dacă Shor recunoaşte că sunt banii lui, oricum, avem o persoană fizică, acest Galoi, care a primit aceşti bani şi care va trebui să facă dovada de ce aceşti bani au intrat la el, după care a făcut donaţia. Bun, dar au fost impozitaţi aceşti bani sau nu?!”, a declarat Ion Terguţă.

Prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc, Igor Dodon şi Ilan Shor nu au fost de găsit pentru comentarii. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.