Liderii unor formațiuni de extremă dreapta din Europa salută victoria lui Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderii unor formațiuni de extremă dreapta din mai multe state europene au salutat victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, văzând în ea o confirmare a propriilor politici și o tendință generală în lumea occidentală, transmite DPA.

„Americanii și-au luat țara înapoi”, a declarat Geert Wilders, liderul formațiunii olandeze de extremă dreapta Partidul Libertății (PVV), într-unul din primele mesaje pe Twitter, miercuri dimineață, după ce a devenit clar că republicanul Donald Trump luase conducerea în fața democratei Hillary Clinton.

Sentimentul a fost împărtășit de Nigel Farage, liderul interimar al UKIP din Marea Britanie, eurofob, și de Marine Le Pen, de la conducerea Frontului Național din Franța, care l-au felicitat pe Trump.

„Ai dus o luptă curajoasă în campanie”, a declarat Farage, adresându-se lui Trump, pe care l-a sprijinit în câteva evenimente de campanie.

„Felicitări noului președinte al Statelor Unite, Donald Trump, și poporului american, liber!”, a scris Marine Le Pen, într-un tweet. „Lumea lor se prăbușește. A noastră tocmai se creează”, a punctat și strategul-șef al lui Marine Le Pen, Florian Philippot.

În Germania, unul din liderii partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a văzut în victoria lui Trump „un semnal că, în lumea occidentală, cetățenii vor o schimbare a cursului politic”.

„Nu doar în SUA, dar și în Germania cetățenii vor granițe sigure, mai puțină globalizare și politici de bun-simț care sunt mai concentrate pe propria lor țară”, a scris Beatrix von Storch pe Facebook.

Din Austria, Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății (FPOe), l-a felicitat pe Trump pentru victorie, notând pe Facebook că „stânga politică și establishment-ul izolat și murdar sunt pedepsiți de votanți și dați afară din diferite poziții decizionale”.

FPOe speră că Norbert Hofer, candidatul său în alegerile prezidențiale de pe 4 decembrie din Austria, va deveni primul exponent al extremei drepte la șefia unui stat membru al Uniunii Europene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...