Contractele futures pentru petrol au scăzut în Asia, iar agitaţia a crescut odată cu reluarea tranzacţiilor în Europa, în jurul orei 5:00 GMT, Trump câştigând surprinzător în faţa lui Clinton într-o serie de state de importanţă majoră, care i-au deschis drumul către Casa Albă.

Potrivit celor mai recente date, Trump mai are nevoie de 26 din numărul minim de 270 de electori care i-ar asigura victoria la preşedinţia SUA.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă în SUA, a scăzut cu peste 4%, la 43,07 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după luna septembrie. Ulterior, cotaţia a revenit la 43,68 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la Londra, a coborât cu 2,5%, la 44,87 dolari pe baril.

”Este un deja vu al Brexitului, foarte îngrijorător”, a spus Bob Takai, preşedintele firmei Sumitomo Corp Global Research în Tokyo, referindu-se la opţiunea surprinzătoare a britanicilor de ieşire din Uniunea Europeană.

Preţul petrolului a venit pe fondul creşterii puternice a preţului aurului, considerat în mod tradiţional un plasament sigur în perioade de incertitudini.

Trump a câştigat state considerate cheie, respectiv Ohio, Florida, Carolina de Nord şi probabil şi Georgia şi este înaintea lui Clinton într-o serie de alte state unde rezultatul este prea strâns pentru a fi anunţat încă oficial.

Rezultatele preliminare au agitat puternic bursele la nivel global, iar în SUA indicele S&P 500 a scăzut cu până la 5%, dolarul cu circa 1%, în timp ce peso-ul mexican s-a prăbuşit cu 11%.