Linkuri accesibilitate

Donații „otrăvite” pentru candidați prezidențiali


Cu cinci zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, campania Maiei Sandu spune că a primit donații nesolicitate din direcția controversatului primar al Orheiului, Ilan Shor și că a întors banii înapoi. Sandu crede că ar fi o tentativă de discreditare la care ar fi pus umărul și campania rivalului său Igor Dodon, care dezminte însă orice implicare.

Patru transferuri băneşti suspecte, a câte 70.000 de lei fiecare, au fost efectuate, luni, pe conturile Partidului Acţiune şi Solidaritate, a anunţat secretarul formaţiunii, Igor Grosu. Banii au venit, potrivit lui Grosu, de la o persoană cu trecut penal care ar fi anga­jat al unei compa­nii ce apar­ți­ne pri­ma­ru­lui de Orhei, Ilan Shor. Primarul de Orhei, aflat in arest la domiciliu nu a întârziat să recunoască faptul că transferurile băneşti au fost făcute în numele lui. Iată cum a justificat el gestul pretins filantropic: „Mereu am ajutat PLDM. Am fost rugat de oamenii Maiei Sandu să ajut și i-am ajutat”.

Secretarul PAS, Igor Grosu, se declara convins că transferurile de mijloace au urmărit scopul de a o discredita pe candidata Maia Sandu:

„Este un atac înscenat de către contracandidatul Maiei Sandu - Igor Dodon. Atunci când contracandidatul nostru nu mai are nici un argument, el recurge la astfel de metode murdare. Constatăm că Plahotniuc împreună cu instrumentul lui pentru jocuri murdare Shor şi cu partenerul lui politic, Igor Dodon, pot doar să facă măgării în ţara asta, pot să însceneze astfel de atacuri teroriste. Este o linie de atac a lui Dodon, creatura lui Plahotniuc, să ne asocieze cu lumea criminală. Lumea criminală este acelaşi Shor, Plahotniuc. Aceasta este linia lor de atac.”

Igor Grosu a mai spus că PAS deține informații probate că persoana care a transferat banii, Veaceslav Galoi, s-ar fi întâlnit, în ajun, cu reprezentanți ai PSRM, între care și Ion Ceban, consilierul municipal socialist. Ceban a respins acuzațiile, afirmând că nu-l cunoaşte pe Veaceslav Galoi şi s-a declarat hotărât să-l acționeze în judecată pe Igor Grosu:

„Mâine sau cel târziu poimâine va primi cererea prealabilă. Alegerile vor trece, dar în instanţa de judecată va trebui să răspundă pentru ceea ce spune. Nu de la banii pe care îi încasează de la tot felul de hoțomani, dar şi pentru declarații calomnioase.”

Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care este anun­țat în cău­ta­re internațio­na­lă de organele de drept moldovene a luat şi el atitudine faţă de aceste transferuri suspecte pe contul formaţiunii lui Maia Sandu. Într-o postare video pe reţelele de socializate, Usatîi, care se află acum la Moscova, a sugerat că ar fi vorba de o înscenare menită să o discrediteze pe candidata PAS. Usatîi a precizat că îl susţine în continuare pe Igor Dodon în turul doi al scrutinului, dar că s-a văzut nevoit să ia o atitudine pentru că şi lui i s-a întâmplat o situaţie similară cu transferuri dubioase la parlamentarele din 2014, când formaţiunea condusă de Usatîi a fost exclusă din cursă cu câteva zile înainte de alegeri:

„Nu sunt adeptul Maiei Sandu. Suntem concurenţi politici, dar ceea ce face Shor şi Plahotniuc nu mai este politică, ci nişte porcării.”

Formaţiunea Maiei Sandu spune că a descoperit tranzacţiile suspecte abia în seara zilei de luni, atunci când sunt verificate de obicei toate viramentele pe contul partidului. Cu câteva ore mai devreme însă un blogger moldovean, stabilit în Estonia, anunţa pe blogul său despre aceste transferuri. El a publicat şi extrase bancare pe care susţine că le-ar fi primit pe mail, fără a menţiona de la cine. Marţi seara, acelaşi blogger a publicat înregistrări audio în care ar apărea, potrivit bloggerului, secretarul PAS, Igor Grosu, şi autorul transferurilor suspecte, Veaceslav Galoi. Din înregistrările audio rezulta că cei doi ar fi discutat detalii tehnice despre transferuri băneşti pe contul partidului şi că ar fi fost transferați bani şi înainte de primul tur al scrutinului.

Într-o reacție la aceste înregistrări audio, PAS a confirmat autenticitatea conversației, doar că ar fi vorba de alt interlocutor care a vizitat sediul partidului. „Cetățeanul din înregistrare este un provocator ordinar trimis cu intenția de a ne denigra. Noi nu am acceptat serviciile acestuia. Verificarea ulterioară a arătat că respectivul cetățean are probleme de integritate și PAS a returnat sumele primite”, se arată în comunicatul formațiunii. Se mai precizează că partidul va depune o plângere la poliţie şi procuratură, întrucât înregistrările audio publicate au fost realizate „pe căi ilegale”.

Intre timp, jurnalistul Ion Terguță scrie într-o postare pe rețele de socializare că i se pare cel puțin stranie disponibilitatea băncii care a operat transferurile să le realizeze într-o zi de odihnă, stând la dispoziția unei persoane cercetate penal pentru presupuse escrocherii bancare.

Organele de drept nu s-au pronunțat deocamdată pe marginea acestui incident.

Previous Next

XS
SM
MD
LG