Băsescu: Voi vota în turul doi al prezidențialelor din Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat marți că se va prezenta la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, făcând apel la cele 100 de mii de persoane cu dublă cetățenie, română și moldovenească, care trăiesc în România să-și exprime, la rândul lor, opțiunea electorală.

„Sunt un optimist și cred în înțelepciunea poporului Republicii Moldova de a vota pentru menținerea Republicii Moldova pe traiectorie Vest. Mai mult decât atât, fac un apel la toți cei 100 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova și ai României în același timp, care trăiesc pe teritoriul României, să meargă duminică la vot. Eu voi fi la vot, la București. (…) Dacă oamenii cu cetățenie română ar ieși toți, duminică, la vot, Maia Sandu ar fi președintele Republicii Moldova și o garanție că Republica Moldova își va menține cursul către Vest și, poate, se ajunge și la unire la un moment dat”, a afirmat Băsescu, la TVR1.

Întrebat dacă are în plan, pe termen mediu, având în vedere că a obținut cetățenia Republicii Moldova, o eventuală candidatură pentru o funcție în plan politic la Chișinău, președintele PMP a spus: „Nu am în vedere așa ceva, dar am în vedere să creăm Partidul Mișcarea Populară și în Republica Moldova”.

„Sunt 550 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova care dețin și cetățenie românească. Deci, am în vedere consolidarea unei filiale a PMP în Republica Moldova”, a spus Băsescu.

Despre Igor Dodon, contracandidatul Maiei Sandu, care a declarat că îi va retrage cetățenia moldoveană lui Băsescu dacă va ajunge președinte al Republicii Moldova, președintele PMP a spus că acesta este un „prorus, promoscovit”.

„Nu crede în valorile proeuropene și, de fapt, și Dodon și Plahotniuc sunt doi politicieni cărora le convine un regim de tip oligarhic care este furnizat doar de Moscova, în timp ce politicienii proeuropeni vorbesc despre valorile europene care trebuie implementate. Acești oligarhi nu-și doresc decât o Republică Moldova anexată Rusiei”, a susținut Băsescu.

El a vorbit și despre obiectivul asumat de PMP privind unirea cu Republica Moldova, obiectiv pe care îl vede realizat într-un termen de „cinci-șase ani”.

„Unirea se construiește. S-a trecut deja printr-un proces extrem de important. Și în acest proces care să ne ducă la unire trebuie să plecăm de la Actul final de la Helsinki din 1975 care a garantat pacea în Europa. În articolul 1 se spune cum se pot modifica frontierele pe teritoriul Europei — frontierele se pot modifica prin voința popoarelor sau a Parlamentelor. (…) În 2014 unioniști erau în proporție de 28%, iar sondajul făcut anul acesta în august arată 32% unioniști. Asta ne arată că se poate și că nu o putem face altfel decât atunci când cetățenii Republicii Moldova o vor vrea. (…) Unirea se va face când va fi un referendum sau un vot în Parlamentul de la Chișinău, pentru că în România nu există probleme din acest punct de vedere. Iar acest proces este în derulare. Eu cred că în cinci-șase ani de zile discutăm despre o unire în conformitate cu Actul final de la Helsinki”, a declarat Băsescu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...