Preotul Pavel Borșevschi: Eu vreau să îmi cer iertare pentru acest episcop de la Maia Sandu

Parohul Bisericii Sfântul Dumitru din Chișinău Pavel Borşevschi precizează că declaraţia recentă a episcopului de Bălţi şi Făleşti Marchel cu privire la candidata Maia Sandu nu este poziţia oficială a Bisericii Ortodoxe din Moldova, ci părerea personală a înaltului prelat.

Mai mult, preotul îşi cere iertare pentru acest episcop de la Maia Sandu și îi doreşte succes în alegeri. “Ea cu nimic nu este mai prejos decât contracandidatul ei, poate e și mai superioară. Doamne ajută, poporul va decide“, a  declarat Pavel Borşevschi într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

Totodată, preotul Pavel Borşevschi este de părere că cea mai mare greșeală sau cel mai mare păcat al unui slujitor al bisericii este să își împartă parohia în două pentru că parohia înseamnă alegătorii, alegătorii înseamnă credincioșii.

“Acesta nu este cuvântul bisericii, este cuvântul numaidecât al episcopului Marchel. De atâta el și cu preoții respectivi trebuie să răspundă și înaintea bisericii. Pentru că adevărul bisericesc nu poate fi al meu; eu pot fi în adevărul bisericii sau pot fi în afara bisericii, când îmi exprim părerea mea și o dau, mai ales, Doamne ferește, că ar fi un adevăr al bisericii. De atâta ceea ce a făcut episcopul Marchel este un cuvânt al lui de care el trebuie să răspundă. Biserica nu are nimic cu ceea ce a făcut el“, a menţionat Pavel Borşevschi.

Reamintim că pe 4 noiembrie epi­sco­pul de Băl­ți și Fălești Marchel a îndemnat enoriașii să-l susțină pe Igor Dodon în turul II al alegerilor prezidențiale care vor avea loc pe 13 noiembrie. În cadrul unei conferințe de presă acesta a atacat-o pe Maia Sandu, numind-o „necreștin” și „nepatriot”.

Declaraţia episcopului a fost dur criticată de internauţi, de organizaţii şi persoane active în domeniul protecţiei drepturilor omului, care au semnat o petiție online în care  cer ca Biserica Ortodoxă din Moldova să fie impozitată. Aceştia afirmă că Biserica se implică activ în politică, în special conducători ai Mitropoliei Moldovei în campania electorală. Până în prezent petiţia online a fost semnată de peste nouă mii de persoane.

Foto: europalibera.org

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.