O funcţionară din Râşcani, împreună cu soţul său, pe banca acuzaţiilor. A pretins de la două persoane 230 mii lei

Procuratura Anticorupţie a anunţat marţi, 8 noiembrie, despre finalizarea urmăririi penale şi expedierea în judecată a cauzei penale de învinuire a unei angajate a Consiliului raional Rîşcani, care împreună cu soţul său, ar fi comis trafic de influenţă şi excrocheriei.

Potrivit celor constatate de procurori, în intervalul iulie 2013 – septembrie 2015, susţinând că poate influenţa responsabilii din cadrul comisiilor raionale, controlorilor şi inspectorilor Curţii de Conturi, învinuita a pretins şi primit bani ce nu i se cuvin de la două persoane – solicitante de compensaţii ca urmare al represiunilor politice.

În total, potrivit procurorilor, inculpata a primit de la cei doi solicitanţi 230 mii lei, sumele fiind transmise inclusiv prin intermediul soţului său. De notat că, banii estorcaţi şi primiţi de la solicitanţi proveneau inclusiv din sumele aprobate şi alocate spre plată în calitate de compensaţii băneşti pentru victimele represiunilor politice reabilitate.

De asemenea, aceasta mai este învinuită că la începutul lunii martie curent, acţionând în complicitate cu soţul său, sub pretextul existenţei unui control din partea organelor de control ale statului ce verifică dosarele persoanelor solicitante de compensaţii băneşti, prin înşelăciune a pretins de la aceleaşi persoane – beneficiare de asemenea compensaţii, încă 8 mii lei.

Pentru această sumă, inculpata le-a promis să intervină pe lângă comisia de control pentru a nu le micşora cuantumul indemnizaţiilor calculate şi aprobate spre achitare acestora.

La demersul Procuraturii Anticorupţie, inculpata a fost suspendată provizoriu din funcţie, în prezent fiind cercetată în stare de arest la domiciliu, iar soţul acesteia, care este pensionar MAI, are interdicţia de a părăsi ţara.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă pînă la 6 ani închisoare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.