Despre aceasta se spune în depoziţiile (legalizate la notar) depuse încă în luna decembrie 2014 lui Veaceslav Platon, aflat actualmente în arest. Iar pentru prima dată o parte din aceste depoziţii au fost făcute publice de avocatul Ana Ursachi în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul TV7. Documentele au fost publicate de agenţia OMEGA în „varianta originală”.

Astfel, Platon a declarat că în anul 2011 a participat la o tranzacţie privind procurarea acţiunilor băncilor „Victoriabank” şi „Banca de Economii”, dar şi a companiei de asigurări „ASITO” de către cunoscutul său, Iurie Contievschi.

Afacerea a fost legalizată în decembrie 2011, iar în urma tranzacţiei, fost prim-vicepreşedinte al Parlamentului pe atunci, Vladimir Plahotniuc a primit 80 de milioane de dolari pentru aceste acţiuni.

În depoziţii se mai spune că noii proprietari ai acţiunilor ”Victoriabank” s-au ciocnit cu probleme după ce în noiembrie 2013 au iniţiat o tentativă de a înlătura de la conducerea băncii pe preşedintele structurii Natalia Politov-Cangaş, care a fost persoana de încredere a lui Plahotniuc.
Aceasta a servit drept motiv pentru iniţierea urmăririi penale a lui Platon, a rudelor şi cunoscuţilor acestuia, dar şi a unei serii de arestări care au urmat.

”Prin ameninţări, organele de drept din Republica Moldova, convingeau cunoscuţii şi apropiaţii mei să dea depoziţii false contra mea, care ar putea să devină temei pentru atragerea mea la răspundere penală”, a anunţat Platon.

El a mai anunţat că în această perioadă a avut o întrevedere cu doi oameni de afaceri cunoscuţi – Victor şi Viorel Ţopa, care la fel, în urma persecutărilor din partea lui Plahotniuc, s-au refugiat peste hotarele Moldovei.

În continuare se mai specifică şi faptul că Veaceslav Platon şi Iurie Contievschi au dat depoziţii care au fost utilizate de juriştii olandezi la judecata din oraşul Amsterdam pentru obţinerea ordonanţei de arestare a activelor olandeze ale lui Plahotniuc în sumă de circa 65 milioane de euro.

Plahotniuc a aflat despre aceste acţiuni ale lui Platon şi Contievschi şi s-a grăbit să organizeze o întâlnire cu Platon în luna decembrie 2014, la Viena.
”Vladimir Plahotniuc mi-a comunicat că toate aceste probleme pe care le avem noi pot fi soluţionate imediat (adică în privinţa mea şi a lui Iurie Contievschi, dar şi în privinţa apropiaţilor şi prietenilor noştri vor fi retrase toate acuzaţiile, iar persoanele arestate ilegal vor fi eliberate) în cazul în care Iurie Contievschi şi eu vom renunţa la mărturiile noastre în favoarea lui Victor şi Viorel Ţopa. În particular, s-a promis că cei menţionaţi mai sus – Burlaco Vitalii şi Tatiana Baglai vor fi eliberaţi în arest la domiciliu imediat ce din partea noastră vor fi făcute explicaţiile indicate. În caz contrar, aceştia vor fi condamnaţi la ani grei de închisoare”, se mai spune în depoziţiile lui Veaceslav Platon.

Mai mult, potrivit lui Platon, Plahotniuc l-a ameninţat că în caz de refuz, pe numele lui şi a partenerului său Contievschi, dar şi pe numele apropiaţilor lor, va fi iniţiată urmărirea penală cu ani grei de închisoare.

Ameninţările din partea lui Plahotniuc i-au determinat pe Platon şi Contievschi să renunţe la mărturiile sale, examinate de curtea de la Amsterdam.
Depoziţiile lui Platon au fost întocmite în limbile ucraineană şi rusă şi legalizate notarial de un notar ucrainean la 24 decembrie 2014.

În document se mai spune că apariţia oricăror alte mărturii despre tranzacţia din decembrie 2011 a lui Plahotniuc vor fi rezultatul unor constrângeri.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.