Nume
Parola
Vizualizări: 5239
Moldova va trece “examenul” în fața ONU la capitolul respectării Drepturilor Omului
3 Noiembrie 2016 — Moldova va trece “examenul” în fața ONU la capitolul respectării Drepturilor Omului

CINE: Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), în colaborare cu Oficiul Avocatului Poporului și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității

CE: Eveniment public de transmisiune în direct de la Geneva a Evaluării Periodice Universale (EPU)* a Republicii Moldova de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Formatul evenimentului va fi unul interactiv, inclusiv cu intervenții din partea participanților.

Guvernul Republicii Moldova va fi reprezentat la Geneva de o delegație oficială în frunte cu Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care va prezenta progresul înregistrat în domeniul drepturilor omului din Republica Moldova în ultimii 4,5 ani.

UNDE: Sala Roșie a Summit Events & Conference Centre, orașul Chișinău, str. Tighina nr. 49/3

CÂND: Vineri, 4 noiembrie, începând cu ora 9.30 (Agenda se anexează)


*NOTĂ: Evaluarea Periodică Universală (EPU) este un mecanism unic de revizuire a progresului în domeniul drepturilor omului în toate cele 193 state membre ONU, instituit în anul 2006 de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, și are loc o dată la 4,5 ani.

Primul ciclu EPU pentru Republica Moldova a avut loc în anul 2011, când a primit 123 de recomandări în vederea îmbunătățirii drepturilor omului la nivel național. Recomandările de atunci s-au referit la îmbunătățirea situației privind drepturile femeilor (20), drepturile copilului (20), traficul de ființe umane (17), drepturile minorităților etnice (14), drepturile persoanelor cu dizabilități (11), egalitatea de gen și orientarea sexuală (10), tortura și relele tratamente și (10) discriminarea rasială (10).

Ciclul doi EPU pentru Moldova are loc pe 4 noiembrie 2016. Recomandările adresate țării noastre vor fi discutate pe data de 8 noiembrie 2016, iar raportul final va fi adoptat de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în martie 2017. Ulterior statul în colaborare cu donatorii externi, societatea civilă și alte instituții va fi responsabil de implementarea recomandărilor în scopul asigurării respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului la nivel național.

Sesiunea va fi transmisã în direct la: http://webtv.un.org
PENTRU CONTACT:

Valentina Purcel, Coordonatoare de Program, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului: Tel: 0696 85 529; E-mail: vpurcel@ohchr.org
Pentru mai multe informații despre Examinarea Periodicã Universalã, vizitați: http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/UPR/Pages/UPRMain.aspx