Guvernul cere soluții pentru mărirea salariilor la polițiști și vameși

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat astăzi că se cere de urgență majorarea salariilor angajaților din Poliție și din Serviciul Vamal. Declarațiile au fost făcute în contextul perchezițiilor și reținerilor recente care au avut loc la vămile Leușeni și Sculeni.

“Am vorbit nu o sigură dată ce înseamnă funcționari prost plătiți sau asta ar însemna că mulți dintre cei buni au plecat în alte domenii, fie privat, fie peste hotare, acolo unde se plătește mai bine. În instituțiile statului au rămas să lucreze mulți entuziaști și capacitățile au slăbit. Ori funcționari publici slabi înseamnă și instituții slabe. Instituții slabe înseamnă o administrare proastă a statului. Aici este o logică foarte elementară la prima vedere, dar și și un lanț care trebuie să ne îngrijoreze.  Trebuie să avem funcționari poate mai puțini în instituții, dar mai bine plătiți, astfel încât acești funcționari să poată crea politici și concepte. Păstrând fondul de salarizare vom avea posibilitatea să plătim mai bine funcționarii care lucrează pentru Guvern”, a declarat Pavel Filip.

În context Filip a cerut Ministerului Muncii și Ministerului Afacerilor Interne să găsească, timp de o săptămână, “toate posibilitățile și instrumentele posibile, care odată puse în aplicare să putem oferi salarii mai bune pornind de la aceste instituții”.

“Noi trebuie de fapt să privim lucrurile în ochi, trebuie să numim lucrurile pe nume, așa cum sunt ele, că un funcționar la vamă sau poliție sau la Inspectoratul Fiscal, având posibilitate să meargă la controale, și noi dacă nu le oferim și un salariu, evident că el își va face salariul acesta singur. Și trebuie să pornim de la aceste instituții pentru că ele sunt cele care în primul rând se confruntă cetățeanul și prin intermediul acestor instituții cred că este percepția cea mai mare a corupției. Și odată combătută și percepția că este combătută corupția este una pe măsură în societate”, a adăugat oficialul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.