Potrivit şefului de anchetă al Centrului Anticorupţie, Bogdan Zumbreanu, reţinerile au avut loc în cadrul unei cauze penale intentate în ianuarie, care vizează mai multe infracţiuni, precum fals în actele publice, depăşirea atribuţiilor de serviciu, luare şi dare de mită.

„Au fost documentate acţiuni ilicite în ceea ce priveşte folosirea carnetelor Interbus pentru transportatorii de pasageri peste hotarele Republicii Moldova. În special, au fost constatate ilegalităţi din carnetele Interbus, cum ar fi: utilizarea unui singur carnet de către mai multe autocare sau prezentarea peste hotare a altor carnete decât cele prezentate în RM”, a declarat Zumbreanu.

Suma mitei varia între 20 şi 650 de euro, fiind depistate mai multe acte de corupţie care se referă la primirea de către angajaţii serviciului vamal a mitei pentru a nu documenta încălcări care ţin de folosirea carnetului Interbus.

În rezultatul a 44 de percheziţii au fost confiscate mai multe carnete Interbus, de asemenea, au fost plasaţi în izolator 14 vameşi, trei poliţişti de frontieră, şase agenţi economici şi şapte şoferi.

Potrivit legislaţiei, pedeapsa maximă pentru asemenea infracţiuni este de până la 10 ani.