Europa se pregăteşte de război? NATO trimite trupe în est, Lituania se teme că va avea soarta Crimeei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Fiecare cetăţean lituanian ar putea deveni o ţintă”, avertizează Darius Jauniskis, şeful departamentului de securitate din Lituania, referitor la o posibilă invazie a Rusiei şi anexarea fostei republici ex-sovietice de la Marea Baltică.

Lituanienii par de-a dreptul alarmaţi de un posibil atac rusesc asupra ţării lor, dar, în acelaşi timp, ţările NATO se pregătesc să consolideze poziţia Alianţei în estul Europei din acelaşi motiv, relatează IB Times.

În oraşele Lituaniei, populaţia are un nou ghid de supravieţuire de 75 de pagini tipărit în zeci de mii de exemplare. Din el înveţi cum să faci faţă unui atac al ruşilor sau cum să reacţionezi la vederea tancurilor şi să depistezi minele răspândite de invadatori.

„Este foarte important ca populaţia să fie conştientă de aceste pericole şi să reziste în faţa unor elemente duşmănoase. În acest fel, va fi mult mai greu pentru un agresor să creeze mediul propice pentru o invazie militară”, sună instructajul de depistare al potenţialilor spioni ruşi din Lituania.

La doi ani şi jumătate după anexarea peninsulei Crimeea, vecinii de la Marea Baltică ai ruşilor se tem că Moscova le pregăteşte aceeaşi soartă.

Însă, un conflict între Lituania şi Rusia ar avea consecinţe globale, din 2004 fosta republică sovietică de la Marea Baltică fiind membră a NATO.

Riscul unei agresiuni ruseşti în regiune nu predomină numai în mintea lituanienilor. Liderii NATO au reacţionat la ameninţarea de Securitate reprezentata de Moscova prin comasarea unor trupe în estul şi sud-estul Europei.

Mişcările de personal combatant NATO din flancul estic al spaţiului euro-atlantic reprezintă cea mai mare concentrare de forţe pusă în scenă în Europa de la sfârşitul Războiului Rece şi până în prezent.

„NATO depinde în totalitate de conducerea Statelor Unite şi de voinţa americanilor de a-şi ajuta necondiţionat aliaţii”, a comentat Richard Shirreff, fostul comandant secund al trupelor aliate din Europa, într-un interviu acordat publicaţiei The Atlantic.

600 de militari germani urcaţi pe blindate ar urma să ajungă anul viitor în micuţul stat baltic, în vreme ce tinerii lituanieni cu vârste între 19 şi 26 de ani au fost chemaţi să reia tradiţia stagiului militar obligatoriu.

De asemenea, populaţia din Germania a fost sfătuită încă din vară să îşi facă din timp rezerve de apă şi hrană,în acest moment raza de acţiune a rachetelor plasate de Rusia în enclava Kaliningrad depăşind distanţa înregistrată până la Berlin.

O îngrijorare se resimte până şi în Romania, unde Ministerul Apărării a anunţat că va recurge la un program de pregătire militară de câte trei luni a populaţiei civile de sex masculin.

Trecerea Armatei Române la statutul de forţă militară alcătuită din personal profesionist a redus numărul soldaţilor la doar 80.000, ce-i drept 50.000 dintre aceştia având experienţă în teatrele de operaţiuni NATO şi ONU.

Lor li se vor adăuga şi soldaţii unei brigăzi multinaţionale a Alianţei, care va fi cantonată la Craiova.

În tabăra cealaltă, ruşii au pus în scenă timp de 3 zile un exerciţiu de apărare civilă în caz de atac nuclear sau chimic în care au fost implicate milioane de persoane, iar în Moscova autorităţile lucrează la un amplu plan de adăpostire a celor 12 milioane de locuitori ai oraşului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...