Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.10.2016

Moldova ar avea nevoie de o Misiune internațională pentru consolidarea statului de drept

Moldova ar avea nevoie de o Misiune internațională pentru consolidarea statului de drept

Republica Moldova ar avea nevoie de o Misiune internațională pentru consolidarea statului de drept. Aceasta a fost una din concluziile principale ale dezbaterilor publice organizate astăzi, 27 octombrie 2016, de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). În cadrul evenimentului, participanții au discutat oportunitățile creării unei eventuale Misiuni internaționale, eventual conduse de Uniunea Europeană, care să sprijine implementarea reformei în sectorului justiției și combaterea corupției la nivel înalt, astfel consolidând statul de drept în Republica Moldova.

„Corupţia prezintă o problemă majoră în Moldova, fiind un fenomen endemic şi sistemic ce afectează instituţiile publice la toate nivelele, precum şi sectoarele social şi economic. Conform unui sondaj de opinie recent, realizat de IRI în octombrie 2016, 96% din cetăţeni consideră corupţia a fi principala problemă în Republica Moldova şi 90% din respondenţi consideră că ţara este guvernată de anumite grupuri de interes. Prin urmare, încrederea publică în instituţiile statului, în autorităţile din domeniul justiţiei şi a dreptului, demonstrează o tendinţă de diminuare drastică. De aceea, considerăm că Moldova are nevoie de un suport mai puternic, coordonat și structurat din partea partenerilor de dezvoltare pentru a susține eficiența și independența justiției și a instituțiilor de drept în primul rând în combaterea corupției la nivel înalt”, a spus în deschiderea evenimentului, Iulian Groza, directorul executiv IPRE.

La dezbatere au fost prezenți experți din societatea civilă, reprezentanți ai autorităților competente, precum și parteneri de dezvoltare interesați.

„Cunoaștem experiența altor țări, unde existau misiuni, care au jucat ca rol de trecere de la un sistem de justiție la altul. Republica Moldova este într-o etapa constantă de tranziție. Statistic, țara noastră cheltuie mult peste media pe care o cheltuie tarile din Consiliul Europei. Numărul de personal la cap de locuitor este peste media europeană, însă la numărul de cazuri care intra în justiție este cu mult spre media tarilor din UE. În noiembrie 2009, 37 % din populație aveau încredere în justiție, în noiembrie 2016, deja erau 8 %, iar conform Barometrului Opiniei Publice, 80% considera ca este necesar de schimbări radicale”, consideră Vlad Gribincea, Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

„Dacă vorbim de misiune internațională, eu pledez și susțin o misiune internațională în domeniul justiției. În Moldova avem multe probleme și e important să arătam ca uite aici este problema, dar nu ă ne ascundem după autoritatea lucrului judecat. Pledez ca experții să monitorizeze activitatea instanțelor de judecată, să scoatem din percepția cetățenilor existența corupției. Noi avem și judecători buni, noi avem aproape 30% de judecători tineri, dar mai avem de lucru. Trebuie sa scăpam de judecători răi și să mergem mai departe”, a menționat Tatiana Răducan, reprezentanta Consiliului Superior al Magistraturii.

În opinia lui Iulian Rusu, unul din autorii conceptului o viitoare Misiune internațională urmează să asigurarea sustenabilitatea reformei sectorului justiției în conformitate cu cele mai bune practici şi standarde ale UE, creșterea nivelului de profesionalism a judecătorilor şi a autorităților de drept, în special a procurorilor anticorupție specializați, precum și contribuirea la o luptă eficientă şi non-selectivă împotriva corupției la nivel înalt.

„Mă bucur că și reprezentanții sectorului judecătoresc susțin aceste masuri. Trebuie să vedem cât de real este preluarea acestor modele în Republica Moldova. De asemenea, cred că ar trebui de făcut un audit al misiunii de consiliere în domeniul politicilor publice și după aceea să avem o asemenea misiune”, a spus Dionis Cenușă, expert asociat al centrului de analiză Expert-Grup.

Potrivit IPRE, expertul independent în sectorul justiției, Ștefan Gligor, spune următoarele: „Cred că UE este prima care ar fi interesată în existența unei asemenea misiuni. Dacă e să vorbim de interior, atunci totul depinde de politic, dar dacă am avea un Guvern angajat și credibil, o astfel de misiune sigur s-ar reuși. S-a reușit în 2004 cu aducerea Misiunii EUBAM și eu sunt sigur că se poate și acum”.

Masa rotundă este realizată în cadrul proiectului „Promovarea politicilor publice în contextul integrării Europene a Republicii Moldova”, implementat cu suportul Fundației Konrad Adenauer.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus