Nume
Parola
Vizualizări: 3082
Implementăm experiența UE în domeniul cooperativelor energetice
Chișinău, 25 Octombrie 2016, 27 Octombrie 2016 — Asociația Obștească Crio-inform în parteneriat cu AO “Gutta-Club” și WECF (Femeile din Europa pentru un viitor comun, Germania) vor organiza în perioada 28-30 octombrie 2016, atelierul de lucru privind cooperativele energetice în Moldova. La eveniment vor participa reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale implicate în proiectul internațional CLEEN (Civil society Local Energy Efficiency Network),cetățeni activi, autorități publice centrale și locale, precum și parteneri din Germania.
În cadrul atelierului de lucru va fi prezentat studiul de fezabilitate privind posibilitatea și oportunitatea creării cooperativelor energetice în Moldova sub aspect legal, tehnologic și economic. De către Katharina Habersbrunner, expert în domeniu eficienței energetice și surselor regenerabile de energie, membru al Consiliului de Administrație a cooperativei energetice Bürgerenergiegenossenschaft eG și a Asociației Bürgerenergie Bayern E.V.,Germania vor fi prezentate proiecte realizate din UE și Europa de Est din acest domeniu . De asemenea, participanții atelierului în mod participativ vor analiza crearea și funcționarea modelelor posibile ale cooperativelor energetice în Moldova urmând experiența Europei de Vest,precum și a colegilor din Georgia, Ucraina,etc.
Obiectivul general al proiectului dat este de a studia modele de afaceri existente în domeniu energiei regenerabile și eficienței energetice , de a pregăti și de a crea în zonele rurale din Moldova un nou model de afaceri- cooperativele energetice.
Producția descentralizată de energie alternativă, cu participarea cetățenilor, organizați prin intermediul cooperativelor energeticie, va crea locuri de muncă și venituri pentru femei și bărbați,va crește ponderea energiei din surse regenerabile creând valoare adăugată locală. Astfel, vulnerabilitatea economică la formele importate de energie va fi redusă, crescând și asigurând independența energetică la nivel local,regional și național.
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și sprijină crearea primelor cooperative energetice în Moldova, în baza experienței țărilor UE și Europei de Est.
Pentru mai multe informaţii contactaţi:
Octavii Ivanov, președinte AO Crio-inform
Email: crio_inform@rambler.ru
Tel: 068714520
Iurii Leu - coordonator de program, CLEEN Project, AO “Gutta-Club”
Email: iurii.leu@gmail.com
Tel: 060036602