Ion Terguţă: PD pune la cale o alianţă social-democrată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Miza ieşirii din cursa electorală a candidatului PDM, Marian Lupu, ţine de credibilizarea guvernării prin constituirea unei alianţe social-democrate, crede jurnalistul Ion Terguţă în analiza postată pe reţelele de socializare.

„Întrebarea e de ce un partid care deţine toate frâiele şi resursele ţării, decide brusc să renunţe la ultimul element ce i-ar oferi puterea absolută? Geopolitica, care domină minţile noastre, s-ar putea să nu aibă nimic cu această situaţie. Vlad Plahotniuc a avut dreptate – a stricat seara multora”, afirmă autorul.

Potrivit lui, această campanie electorală nu are nimic din caracteristicile altor scrutine.

„Ea a fost una combinativă încă din momentul conceperii ei. Evenimentele s-au precipitat însă odată cu desemnarea candidatului unic. Calculele nu au mai rezistat împotriva urii populare şi atunci s-a înţeles că de această dată ţara nu va mai fi adusă în PAT. PDM a avut un proces sanitar continuu în campanie, pe care l-a pornit sau l-a oprit în funcţie de calculul hârtiei. Lucrurile s-au schimbat brusc odată cu apropierea scrutinului. Inna Popenco, interfaţa lui Ilan Şor, a fost retrasă fără prea multe comentarii. Nu a fost suficient însă pentru ca Marian Lupu să acceadă în turul II. Pierderea alegerilor de către partidele puterii ar fi fost dezastruoasă pentru acestea. Confruntate cu o decredibilizare puternică după scrutinul local, pierderea alegerilor prezidenţiale la un scor de neprezentare, ar creşte exponenţial riscul anticipatelor. Jocul tactic se rezumă la camuflarea adevăratului scor al partidelor din alianţă, reformatarea puterii prin atragerea unui partid cu popularitate (PSRM) şi coruperea opoziţiei prin oferirea sprijinului electoral. După retragerea lui Marina Lupu surse din interiorul PPEM afirmau, fără să fie trase de limbă, că Iurie Leancă îi va urma exemplul. Dar, surpriză – anunţul definitiv va fi făcut abia azi. Problema e că alegătorii PPEM vor migra categoric spre Maia Sandu, în comparaţie cu cei ai PDM, care, cel mai probabil, se vor diviza între Maia Sandu şi Igor Dodon, iar candidatul unic va fi avantajat”, spune Ion Terguţă, citat de IPN.

Potrivit lui, toată lumea aşteaptă să vadă ce zice Partidul Liberal. „Bănuiesc că PL a înţeles că a ieşit din cărţi şi îl atacă direct pe Vlad Plahotniuc, pe care îl face responsabil de jocurile de culise. Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a confirmat indirect această ipoteză aseară, când a declarat printre rânduri, că intuieşte că nu mai are viaţă lungă în această funcţie. La fel şi Mihai Ghimpu a afirmat că PDM s-a retras în favoarea lui Igor Dodon. Ar trebui să presupunem că o alianţă social-democrată e pe cale să se producă în scurt timp, iar 7 aprilie se va încheia în sfârşit prin transformarea partidului comunist în unul social-democrat. O revoluţie pe care am înţeles-o greşit şi la care am participat fără să fim conştienţi”, scrie jurnalistul Ion Terguţă în analiza sa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...