Lista candidaților care încă NU s-au retras din cursa electorală pentru Maia Sandu

maia sandu
Foto: Privesc.eu

Regizorii filmului „House of cards” se pot inspira cu siguranță din scenariile momentului din politica moldovenească. După ce ieri, candidatul PDM, Marian Lupu, a anunțat că se retrage din cursa electorală, reacțiile în spațiul mediatic au curs vâlvă. Acum toată atenția este focusată pe candidata Maia Sandu.

Deși, Lupu afirmă că s-a retras din această bătălie în favoarea candidatului pro-european, Maia Sandu, care potrivit lui are mai mari șanse să-l învingă pe Igor Dodon, mai mulți analiști politici afirmă totuși că această decizie a lui Lupu fost luată cu scopul de a-l propulsa din primul tur pe Igor Dodon la funcția de președinte.

Ne-am gândit că ar fi bine să facem o listă a celor care încă nu și-au exprimat dorința de a se retrage din cursă în favoarea candidatului comun al PLDM, PPDA și PAS Maia Sandu și vom prezenta argumentele de ce nu o fac și nu vor face.

# Candidatul PSRM – Igor Dodon

dodon-1

Candidatul pro-rus, Igor Dodon, afirmă că Maia Sandu este candidatul comun convenit la Washington de Victoria Nuland cu Vlad Plahotniuc. Mai mult, acesta a anunțat mobilizare generală ca să învingă din primul tur atât „oligarhia și cât și americanii”.

„De la bun început, am fost cu toții antrenați într-un teatru regizat de americani, care avea ca final fuziunea tuturor forțelor pro-guvernamentale și pro-europene într-o singură platformă electorală. Azi a sosit momentul adevărului și a ieșit la iveală acest joc. Acum putem vedea who is who”, a menționat Igor  Dodon după decizia lui Marian Lupu de a se retrage din cursa electorală.

#Candidatul PL Mihai Ghimpu

mihai-ghimpu

Mihai Ghimpu susține că decizia lui Marian Lupu de a se retrage din cursa electorală este sută la sută în favoarea lui Igor Dodon. Astfel, lidera PAS l-a îndemnat pe rivalul său liberal, Mihai Ghimpu, să se retragă din cursa electorală şi să o susţină, dacă nu doreşte ca şef al statului să ajungă pro-rusul Igor Dodon.

În replică, liberalul Dorin Chirtoacă, primar al Chişinăului, care l-a reprezentat pe Mihai Ghimpu la dezbaterea televizată de aseară, a spus că este de acord, cu condiţia ca ea să semneze pentru unirea cu România. La care Maia Sandu a afirmat că poporul va lua această decizie.

#Candidatul Iurie Leancă 

Prime Minister of Moldova, Iurie Leanca, talks to the media following a meeting at the European Union Commission headquarters in Brussels on June 14, 2013. AFP PHOTO  / THIERRY CHARLIER        (Photo credit should read THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Și-a schimbat părerea de la o zi la alta. Deși a fost gata să se retragă din cursa electorală, la solicitarea mai multor oficiali europeni, astăzi, candidatul PPEM, Iurie Leancă a anunțat că în acest fel pericolul ca socialistul Igor Dodon să ajungă președinte este mult mai mare.

„Încă de alaltăieri am decis să mă retrag pentru a o ajuta pe Maia Sandu să aceadă în turul II. Dar, după tot ce am văzut ieri, nu puteam. După decizia lui Lupu și după reacția total emotivă a Maiei Sandu nu pot. Sandu a dat cu piciorul la 15% din electorat. Maia Sandu i-a trimis pe acești votanți direct în brațele lui Dodon. De aceea, fac apel la ei și le ofer o a doua cale”, a declarat Leancă.

#Candidatul „Partidului Nostru” Dumitru Ciubașenco

ciubasenco

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, spune că Dumitru Ciubașenco nu se pregătește să iasă din cursa electorală și consideră drept dubioase declarațiile lui Lupu privind retragerea sa din campania electorală în favoarea Maiei Sandu. Usatîi afirmă că Plahotniuc a fost presat de oficialii SUA.

#Candidatul independent Valeriu Ghilețchi 

coimzntuaaaaxok

Candidatul independent Valeriu Ghilețchi afirmă că retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală i-a bulversat pe alegători. Totodată, Ghilețchi anunță că nu se retrage din cursa electorală, deoarece asta ar însemna să renunțe la valorile sale creștine. Totuși, candidatul independent spune că ar susține-o pe Maia Sandu în turul II de scrutin, doar dacă liderul PAS ar îndeplini unele condiții. Una din acestea ar fi introducerea în programul său a valorilor creștine.

#Candidata independetă Maia Laguta

maia-laguta

Candidata independentă, Maia Laguta, susține și ea același scenariu ca și liderul PSRM, că Maia Sandu ar fi în alianță cu Plahotniuc. În cadrul unei conferințe de astăzi, Maia Laguta a declarat: „Madame Maia Sandu s-a speriat doar când ea m-am înregistrat la CEC și mi-a spus să-mi schimb numele. Eu i-am spus să nu mă atingă. Noi am avut cu toții un șoc când Marian Lupu s-a retras din cursă, dar lumea a înțeles că eu am verticalitate și sunt președintele poporului”.

#Candidata independentă Silvia Radu

silvia-radu

Candidata independentă Silvia Radu a anunțat că nu se va retrage din cursa electorală și va continua să lupte în ceea ce crede cu adevărat. Aceasta spune că nu „crede în eliberatori pentru că ei nu există”. Radu afirmă că este un joc politic decizia lui Marian Lupu de a se retrage din cursa electorală.

#Candidata „Partidului Dreapta” Ana Guțu 

ana-gutu

Candidata Partidului Dreapta la prezidențiale, Ana Guțu, afirmă că nu se retrage din cursa electorală pe motiv că cu cât mai puțini candidați vor rămâne cu atât mai mult vor crește șansele candidatului socialist, Igor Dodon să învingă din primul tur.

„Isteria acestui scrutin electoral pare să aiungă în apogeul ridicol: apelurile de retragere a tuturor din cursă în favoarea Maiei Sandu pun la îndoială capacitățile aritmetice elementare ale acestora. Nu mai zic de cele analitico-politice. Cu cât mai puțini candidați rămân în cursă, cu atât mai mari sunt șansele să existe un singur tur de scrutin. Iar din prima va câștiga doar Dodon, și nicidecum Maia Sandu. Bref, keep calm and vote Unirea”, a menționat aceasta pe pagina de facebook.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente