Ultima oră

NATO îşi întăreşte flancul estic

"Câteva ţări membre ale Alianţei au confirmat disponibilitatea de a trimite forţe terestre, navale şi aeriene în România pentru consolidarea prezenţei NATO în regiunea Mării Negre. Este vorba de Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia şi SUA" – a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg la reuniunea Consiliului miniştrilor apărării din ţările membre ale Alianţei, de la Bruxelles.

Oficialul NATO a salutat, în acelaşi timp, numeroasele contribuţii ale ţărilor membre ale Alianţei la cele patru batalioane pe care le va desfăşura în 2017 în cele trei ţări baltice şi în Polonia, pe fondul creşterii tensiunilor cu Moscova. Desfăşurarea progresivă în Letonia, Lituania, Estonia şi Polonia a celor patru batalioane, de aproximativ 1.000 de militari fiecare, a fost decisă la ultimul summit al NATO, din iulie, de la Varşovia, acţiunea înscriindu-se în rândul măsurilor luate de Alianţa Nord-Atlantică pentru a linişti ţările membre învecinate cu Rusia, care se simt mai vulnerabile după declanşarea conflictului ucrainean şi anexarea Crimeii de către Moscova, în martie 2014.

"Astăzi, mai multe ţări ale Alianţei Nord-Atlantice au confirmat participarea – Albania, Italia, Polonia şi Slovenia se vor alătura forţelor Canadei în Letonia. Belgia, Croaţia, Franţa, Luxemburg, Olanda şi Norvegia se vor alătura Germaniei în Lituania. Danemarca şi Franţa se vor alătura Marii Britanii în Estonia, iar România şi Marea Britanie se vor alătura Statelor Unite ale Americii în Polonia" – a precizat secretarul general al Alianţei. El a subliniat că NATO nu intenţionează să provoace, ci să prevină conflictele cu Rusia.

În marja reuniunii miniştrilor apărării din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice, ministrul român al Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a discutat cu secretarul britanic pentru apărare, Michael Fallon, context în care cei doi oficiali au reafirmat angajamentul pentru realizarea prezenţei înaintate a NATO pe flancul estic al Alianţei, ca element central al consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare.

Michael Fallon a evidenţiat intensificarea activităţilor de pregătire în comun prin dislocarea de forţe şi capacităţi militare britanice terestre, aeriene şi maritime pe teritoriul României şi la Marea Neagră, în cursul anului viitor. Autorităţile britanice au decis să disloce, în România, în 2017, aeronave de luptă Typhoon din cadrul Forţelor Aeriene Regale, în vederea executării misiunilor de poliţie aeriană şi participării la activităţi de pregătire în comun cu Forţele Aeriene Române.

Sursa: Radio România Internațional 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *