Armand Goşu: Plahotniuc, șeful corupților în Moldova, a pregătit un cadou otrăvit pentru Maia Sandu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

PD și-a retras candidatul din cursa electorală, deoarece reprezentanții partidului sunt disperați că Marian Lupu stă foarte prost în sondaje, acest act fiind un eșec al partidului, dar și un „cadou otrăvit” pentru candidatul comun al forțelor antioligarhice, Maia Sandu. De această părere este analistul politic de la București, Armand Goşu, expert pe spațiul ex-sovietic.

Potrivit lui Goșu, prin retragerea din cursa electorală PD recunoaște că a eșuat cu candidatura lui Marian Lupu.

„Probabil că se citește disperare. Disperare că Marian Lupu, candidatul PDM, stă foarte prost în sondaje și s-a luat decizia retragerii lui. Dacă era cel mai bine plasat candidat pentru turul doi, cu siguranță că echipa PDM, Marian Lupu însuși nu s-ar fi retras pentru că ar fi sperat la o victorie în turul doi. Numai că în turul doi, el cu Dodon, ar fi o finală de coșmar, nici unul, nici altul nu polarizează electoratul. Și riscam să avem niște alegeri care aparent nu ar fi avut nicio miză, între doi „pupili” ai lui Voronin, nu între doi politicieni interesanți care aveau de transmis emoții electoratului. Ce se ascunde? Se ascunde eșecul candidaturii PDM, eșecul candidatului Marian Lupu”, a declarat Goșu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Analistul consideră însă că gestul PD este un „cadou otrăvit” pentru Maia Sandu.

„După mine, retragerea este și un cadou otrăvit pentru că, făcând declarația că te retragi în favoarea candidatului de dreapta cel mai bine plasat, Maia Sandu, tu, practic, o îngropi pe Maia Sandu. Practic, e în contradicție cu întreaga campanie electorală făcută de Maia Sandu până în acest moment. Am intra într-o zonă de schizofrenie totală. Maia Sandu și-a construit campania pe mesaje antioligarhice, anticorupție, necesitatea reformelor, și acum șeful corupților în Moldova, cel puțin, în percepția opiniei publice, omul cel mai detestat, vine din spatele unui candidat care se retrage și spune că își retrage candidatul, cum ar veni, în favoarea Maiei Sandu. Deci, înseamnă că e un atac direct la electoratul Maiei Sandu, care va pica pe gânduri: să mai votez cu Maia Sandu, dacă o susține însuși Plahotniuc?”, mai spune analistul.

Totuși, Goșu spune că este dificil de a spune pe cine ar urma să voteze electoratul lui Lupu, deoarece acesta nu are un electorat bine definit.

„Problema candidatului PDM tocmai aceasta este, că el nu are un electorat propriu-zis. Deci, eu nu știu despre ce electorat discutăm. În mod rațional, dacă ar fi să facem o analiză, după ceea ce s-a întâmplat, ar fi trebuit să ne gândim la profilul electoratului domnului Lupu, el nu se transferă mecanic dintr-o parte în alta, de la un candidat la altul. Şi să spunem, acest electorat ar putea vota, mai degrabă, cu Dodon sau, mai degrabă, cu Maia Sandu, crede în valori europene şi altceva. Numai că, care e electoratul lui Lupu?”, mai spune analistul de la București Armand Goşu.

Expertul spune că Maia Sandu a procedat corect refuzând ajutorul oferit de PD. „A făcut foarte corect, a spus că nu are nevoie de acest sprijin şi s-a delimitat de Lupu. Ce era de făcut Maia Sandu a făcut. Şi a făcut corect, a înţeles imediat că e o capcană şi a reacţionat în consecinţă”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...