Retragerea din cursa prezidenţială a candidatului puterii, Marian Lupu, l-ar avantaja pe candidatul stângii, prorusul Igor Dodon, mai curând, decât pe candidata opoziţiei proeuropene, Maia Sandu, în favoarea căreia Lupu a sugerat că se retrage. Este o primă constatare a analiştilor care observă că manevra de pe ultima sută de metri de campanie se înscrie într-un şir de acţiuni care păreau să indice că eforturile guvernării, dominată de PD, ar fi să-i asigure un vot covârşitor deja din primul tur candidatului stângii Igor Dodon, despre care s-a speculat că este candidatul de rezervă al guvernării.

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, spune că este vorba şi despre o încercare a democraţilor să iasă, oarecum, onorabil dintr-un scrutin care oricum le-ar fi adus, cel mai probabil, o înfrângere:

„Retragerea la această fază ar însemna, de fapt, o încercare de a ieşi cu o imagine neşifonată în aceste alegeri prezidenţiale care ar avea şi repercusiuni asupra imaginii PD. Susţinerea declarată în favoarea Maiei Sandu este un fel de cadou, un dar otrăvit. S-ar putea întâmpla ca o parte din electorat să interpreteze această susţinere ca şi o posibilă înţelegere existentă între Maia Sandu şi Vladimir Plahotniuc, care ar putea avea ca şi efect diminuarea electoratului potenţial al Maiei Sandu. Asta l-ar favoriza, teoretic vorbind, pe Igor Dodon. Cine ar avea de câştigat din acest anunţ? Ar avea de câştigat domnul Plahotniuc şi echipa lui. Domnia sa ar prefera ca învingătorul scrutinului să fie domnul Igor Dodon, cu care ar putea găsi mult mai uşor limbaj comun.”

Experta de la Bucureşti, Raluca Răducanu, directoarea Centrului de studii Est-Europene, crede că decizia de retragere a candidatului PD, anunţată cu doar câteva zile înainte de alegeri, vine să dezorienteze electoratul: „Ei au anunţat că se retrag în favoarea candidatei proeuropene Maia Sandu, pentru un parcurs european al Republicii Moldova. Cred că o retragere autentică, în acest sens ar fi fost, eventual, cu două săptămâni înainte sau cu o lună înainte de primul tur de scrutin. Cu trei sau patru zile înainte de alegeri, am impresia că trebuie respectate şi câteva reguli din Codul electoral, iar timpul acesta foarte scurt nu face decât să dezorienteze electoratul. Sunt sceptică în privinţa faptului că electoratul PD sau al lui Marian Lupu se va îndrepta spre Maia Sandu. Sunt profile cumva diferite. Aş spune, mai degrabă, că retragerea candidatului PD vine, probabil, ca să tranşeze rezultatul alegerilor încă din primul tur. În cazul în care electoratul Maiei Sandu sau electoratul antisistem nu se mobilizează masiv, cel mai probabil, alegerile vor fi câştigate din primul tur de Igor Dodon.”

Andrei Popov, fost ambasador al Republicii Moldovei la Viena, notează pe reţeaua de socializare Facebook că democraţii ar fi înţeles că, în pofida investiţiilor masive în această campanie electorală, Marian Lupu nu va intra în turul doi, iar această înfrângere ar fi accentuat criza de legitimitate, care planează asupra acestei guvernări.

Alţi analişti comentează că prin acest „gest”, democraţii ar urmări să obţină şi o eventuală apreciere din partea partenerilor occidentali, ceea ce ar oferi un plus de imagine actualei guvernări.