E amăgitor acest unionism de protest pe care-l vedem acum /OPINIE

Cât de amăgitor e acest unionism de protest pe care-l vedem acum.

Doar cântând din repertoriul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici, recitând din Păunescu/Eminescu/Vieru, fluturând tricolorul, strigând slogane cu rimă faină, împigând jandarmii (continuați lista) nu faci Unirea.

Nu văd un program clar și pragmatic de realizare a Unirii. Nu știu economiști care să studieze intens această temă (exc. Petrișor Peiu). Nu văd dezbateri publice în privința Unirii: a fost organizată doar una de Friedrich Ebert Stiftung în ultimul an, transmisă doar pe privesc.eu și neglijată de presă. Nu văd niciun plan propus de unioniști pe problema popularității joase a Unirii în Moldova sau pe problema “Da’ cu Transnistria și Găgăuzia ce facem?”. Nu aud pe niciun analist politic să spună că “Nu, noi nu putem face unificarea ca în cazul Germaniei, pentru că Germaniile s-au unificat în contextul unei Uniuni Sovetice în declin, pe când noi trăim alături de o Federație Rusă imprevizibilă”. Evident, poți să acuzi politicienii de pe ambele maluri ale Prutului de ignoranță în această privință, dar nimic nu împiedică societatea civilă să discute asta în afara politicului.

În plus, avem puțină economie comună, or Unirea poate să aibă loc doar când RM e (parțial) dependentă economic față de România. Un singur vânt ne bate în pânze: comerțul în creștere în ambele direcții. În rest, avem doar 8 poduri de legătură peste Prut, dintre care 3 de cale ferată aproape nefolosite, niciun tren de viteză medie (salutare, CFR Călători și CFM) de legătură dintre cele două capitale, nicio autostradă de legătură rutieră), o conductă de gaz Iași-Ungheni care nu va fi folosită pe deplin decât poate prin 2018, niște vămi pline de oameni supărați și doar niște proiecte de interconectare energetică care țin de domeniul SF cu guvernul curent în poziție la Chișinău. Cam puține instrumente economice ne leagă, nu? Ah da, am uitat de contrabandă, eclipsată acum de micul trafic (noroc, Ungheni!).

Înțeleg și împărtășesc bunele intenții ale majorității care merge la proteste, însă nu pot să agreez cu retorica “Mai lăsați lupta DNA-ului cu corupția, hai mai bine să ne unim acum” ale unor lideri unioniști care se împrietenesc cu pioșii din Noua Dreaptă, Biserică Ortodoxă, dau apă la moară lui Dodon și stataliștilor în Moldova, îi fac PR indirect PMP-ului și PSD-ului. În rest, nu aud nimic clar și pragmatic de la ei.

“Ogoiți-vă” și analizați atent scopurile celor pe care-i urmați.

Correspondent reporter of Moldova.org Focus: Transnistrian conflict settlement, Eastern Partnership. Inquiries at [email protected]

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.