Angela Gonța, Natalia Morari și Polina Ceastuhina susțin cele 16 victime violate în cadrul unui spital din Bălți

viol

Pe 25 octombrie, Judecătoria Bălţi urmează să pronunţe sentinţa în cazul medicului Stanislav Florea, acuzat de violul a 16 paciente din cadrul Internatului Psihoneurologic din Bălţi. Mai multe persoane publice, jurnalişti şi cetăţeni care au urmărit cazul în ultimii trei ani au declarat susţinerea lor pentru victime.

Despre acest caz s-a auzit pentru prima dată în iarna anului 2013, când medicul Stanislav Florea a fost acuzat de violul mai multor paciente din cadrul Internatului Psihoneurologic din Bălţi. Mai exact au fost 16 femei, deşi iniţial se discuta despre 18 victime. Procesul şi sentinţa au fost tărăgănate, timp în care acuzatul a trăit în libertate. Din spusele avocaţilor şi pacientelor, funcţionari publici ştiau despre acest caz, dar nu au întreprins nimic; la fel mai multe asistente medicale şi medici au fost complici la aceste crime.

Zilele trecute, pe Facebook a fost creat un eveniment prin care oamenii sunt invitaţi să urmărească actualizări despre sentinţa în cazul Florea. Organizatorii au scris: „Prin acest simplu eveniment  pe Facebook vrem să arătăm că ne pasă şi că urmărim cu atenţie actualizările legate de sentinţa în cazul medicului Stanislav Florea (…)Este o declaraţie publică prin care arătăm susţinere faţă de cele 16 victime din Internatului Psihoneurologic din Bălţi.”

Jurnalista Natalia Morari a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj de susţinere a victimelor:

„Pentru că violatorii trebuie condamnați, iar violatorii femeilor cu boli psihice trebuie condamnați și mai mult.
Pentru că lucrătorii Internatului Psihoneurologic din Bălți nu puteau sa nu știe, iar Ministerul Protecției Sociale era obligat să se implice imediat. Pentru că femeile au fost violate ani la rând, iar colectivul accepta și tăcea. Pentru că judecătorii tărăgănează dosarul la infinit. Și pentru că există încă foarte multe „pentru că”. Cazul din Bălți este groaznic. Nu știu cu ce voi putea ajuta eu personal, dar știu că marți voi fi acolo. Pentru că în locul fetelor puteam fi chiar eu. Sau tu. Sau oricine.”

Jurnalista Angela Gonţa de asemenea a scris un mesaj de susţinere:

„Am fost reporter pe domeniul justiției timp de 10 ani. Am filmat sute de știri și pot să spun: în Moldova, femeile violate, aproape întotdeauna, se făceau vinovate.

„A ridicat coada!”, „Uite cum e îmbrăcată, nu-i clar ce vrea?”, „Ce caută noaptea pe stradă decât…?”

Din cauza acestor stereotipuri, dar, și pentru că la noi, un viol e greu de demonstrat, puține dosare ajungeau în instanță.

Acest caz a ajuns. 16 paciente de la Internatul Psihoneurologic de la Bălți susțin că au fost violate și umilite timp de mai mulți ani. Presa a scris despre caz, despre cum autoritățile l-au ascuns, despre faptul că bănuitul este în libertate, că procesul durează trei ani… Totuși, prezumția nevinovăției încă nu a fost anulată. Așa că, textul este despre altceva.

Postarea este despre curajul acestor femei. Despre curajul avocaților și al tuturor celor care au decis să se implice, să vorbească și să spună că #ViolulDistruge

Polina Ceastuhina, co-fondatoare a Grupului de Iniţiative Feministe din Moldova:

“Nimic nu scuză violul. Nici felul în care se îmbracă o fată/femeie, cât alcool a consumat, câți parteneri a avut, sau cum se comportă. Nici capacitățile mintale ale unei femei nu scuză violul. Violatorii trebuie pedepsiți.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente