17:50:20 19.04.2024
Stiri

Cinci căi prin care poţi evita să-ţi cheltui INUTIL banii

Știri 21.10.2016 12:30 Vizualizări1212 Autor: Ziarul National


Cinci căi prin care poţi evita să-ţi cheltui INUTIL banii Sursa: hotnews.ro.

Uneori te duci la cumpărături şi la întoarcere constaţi că ţi-ai lăsat jumătate din salariu prin magazine, iar acum o perioadă va trebui să te abţii de la orice cumpărături. Ceea ce e deprimant, oricum ai lua-o.

Mai jos aveţi cinci sfaturi de bun simt, sfaturi care te pot ajuta să te opreşti din a deveni un cumpărător compulsiv. Şi da, banii astfel economisiţi, pune-i la păstrare. Unde vrei tu - la saltea, la bancă, în titluri de stat şi aşa mai departe. O să-ţi prindă bine peste o vreme.

1. Cumpără cu bani cash, nu cu cardul

Ia-ţi bani cash cu tine, nu te duce cu cardul la cumpărături. Există multe studii care confirmă că cei care plătesc cu cardul au un grad mai mare de „nepăsare” la valoarea cumpărăturilor. Fă-ţi o listă cu ceea ce ai de cumpărat şi abate-te cât mai puţin de la acea listă.

2. Nu te duce la cumpărături într-un moment prost

Nu te duce să îţi umpli frigiderul pentru săptămâna următoare atunci când îţi este foame. O să „arunci” mult mai mulţi bani decât atunci când mergi la hypermarket la o oră-două după ce ai mâncat. De asemenea, dacă eşti trist sau în depresie, stai acasă. Când eşti deprimat eşti tentat să cheltui mai mult, sperând că o să-ţi revii. Asta e mai degrabă un mit.

3.Nu cumpăra inutil. Chiar ai nevoie azi de acel produs?

Dacă ai nevoie de o cămaşă şi ţi-ai propus să-ţi cumperi una, apoi cămaşă ia-ţi, nu te lăsa ademenit de alte capcane, gen bluziţe sau pantaloni care ţi se pare că îţi fac cu ochiul. Mai ales dacă ai plecat de acasă doar cu banii cash pentru cămaşă. O să te trezeşti acasă cu o pereche de pantaloni de care nu aveai neapărată nevoie, în schimb tot fără cămaşă. Ceea ce vreau să îţi spun e să cumperi mai degrabă ceea ce ai nevoie şi îţi place, nu doar ceea ce îţi place. Gândeşte-te înainte de a cumpără un produs: am nevoie de el azi? S-ar putea să ai o revelaţie şi să îţi dai seama că nu ai nevoie chiar acum de acel lucru. Fă testul celor 24 de ore. Nu cumpăra pe loc şi revino a două zi. Încă îl mai vrei la fel de intens? Poate că...

4.Gândeşte-te câte ore de muncă face nota ta de plată

Gândeşte-te la cât timp trebuie să munceşti pentru ceea ce tocmai ai cumpărat. Dacă salariul tău este de 2.000 de lei net, asta înseamnă (presupunând că lucrezi 160 de ore pe lună) că tu câştigi 12,5 lei/ora. Întreabă-te dacă merită să munceşti de pildă opt ore ca să ieşi o oră într-un bar?

5. Evita mersul la cumpărături alături de cei cărora puţin le pasă de cât cheltuiesc

Cumpărăturile făcute alături de cineva care are obiceiuri proaste în privinţa cheltuielilor (în sensul că nu le pasă câţi bani lasă prin magazine) te vor influenţa. Dacă respectiva persoană îşi va cumpăra un ruj sau o brăţară, vei fi tentat să îţi cumperi şi tu una. Aşa că poate ar fi bine să-ţi faci singur cumpărăturile. În fond, tu ştii cel mai bine de ce anume ai nevoie.

Sursa: hotnews.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md