16:30:12 19.04.2024
Stiri

Sturza, IRONIC: „Cer scuze de la FMI, Guvern, Ministerul Finanțelor, BNM, Candu & Co”

Politică 21.10.2016 10:58 Vizualizări5332 Autor: Ziarul National
Sturza, IRONIC: „Cer scuze de la FMI, Guvern, Ministerul Finanțelor, BNM, Candu & Co”


Fostul premier Ion Sturza, care a anunțat ieri că FMI nu a pus în discuție, pe 19 octombrie curent, semnarea unui acord cu R. Moldova, continuă astăzi, tot pe Facebook, că mesajul său a deranjat mai multe cercuri.

Replica sa de astăzi este dură la adresa FMI și spune că va solicita o anchetă „să știm care a fost rolul și (ne)implicarea angajaților FMI în dezastrul sistemului financiar moldovenesc și în jaful secolului”.

CITIȚI și Ion Sturza: „Vești PROASTE pentru moldoveni. Consiliul Director al FMI nu a luat în discuție programul de colaborare cu Guvernul R. Moldova”

Vedeți mai jos mesajul lui Ion Sturza:

„Cer scuze de la FMI, Guvern, Ministerul Finanțelor, BNM, Candu & Co, pentru că am deranjat „mejduusobcikul” confortabil al actului final de umilință a moldovenilor. Mă bucur că memorandumul cu FMI va fi semnat dacă nu în octombrie, atunci, la sigur, în noiembrie. Așa, cel puțin, rezultă din replica dată umilei mele persoane...

Dar se bucură oare și moldovenii puși la „sciotcik” cu 20 de miliarde pe 20 de ani?! Sunt 20% din PIB. PIB muncit de ei, nu de birocrații de la FMI. În acești 20 de ani lumea va uita numele „eroilor” Filat, Leancă, Drăguțanu, Candu, Plahotniuc, Shor, Platon, Iaralov. Strănepoții ne vor întreba ce e cu tâmpenia aceasta?! De ce nu au plătit hoții, de ce noi?
FMI dă mereu lecții de bune practici și transparență. Totul e bine. Dar cum puteți să acceptați practica asumării de răspundere de guvern pe legi extrem de importante, lucru profund ilegal și neconstituțional? De ce nu publicați memorandumul și condițiile (auto)impuse Moldovei?!

Cetățenii trebuie să insiste ca aceste documente să fie făcute publice. De cine se tem guvernanții și FMI? De „tancuri”? Tancurile sunt reprezentate în Consiliul director al FMI. De oameni? Oamenii plătesc (inclusiv moldovenii!) taxe și contribuții pentru buna funcționare a FMI și au tot dreptul să fie informați!

Declar cu toată responsabilitatea: FMI poartă o parte de vină pentru dezastrul din sistemul financiar moldovenesc și furtul miliardului.

Conform „fișei de post”, FMI monitorizează politica monetară și sistemul financiar. A avut suficiente resurse și „trupe”, misiuni permanente și în deplasare, acces la informații non-stop. Ce s-a făcut? S-a informat pentru „dosar”? Voi cere, în calitatea mea de parte „vătămată”, ca cetățean al Republicii Moldova, Consiliului director al FMI să lanseze o investigație să știm care a fost rolul și (ne)implicarea angajaților FMI în dezastrul sistemului financiar moldovenesc și în jaful secolului.

Să nu creadă cineva că FMI ne face o favoare. Creditele vor trebui rambursate. Favoare ne-ar face dacă ar implementa și în Moldova propriile politici de bune practici, transparență și guvernanță financiară. E ușor să te prinzi în horă cu localnicii pentru a ascunde propria incompetență!

P.S. Mulți vor crede dură intervenția mea. Credeți-mă, am trăit și știu multe pe lumea aceasta. Îmi permit să cred că știu cu funcționează lucrurile. În niciun caz după principiu capul plecat nu-l taie sabia.... Moldovenii au nevoie de curaj, au nevoie să-și spele fața și să îmbrace haine noi. Altfel vom fi cei mai detestați dintre pământeni...”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md