01:03:32 20.04.2024
Stiri

DECLARAȚIE: „CORUPȚIA este singura REGULĂ a businessului din R. Moldova”

Economie 21.10.2016 11:16 Vizualizări1304 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE: „CORUPȚIA este singura REGULĂ a businessului din R. Moldova”


Decanul Facultății de Economie a Universității de Stat din Comrat, doctorul în economie Constantin Taușanji, este de părere că instituțiile anticorupție din R. Moldova „nu lucrează”, iar „corupția este singura regulă a businessului din statul capturat R. Moldova”.

Opinia a fost expusă, ieri, în cadrul unei mese rotunde organizate la Comrat de către Camera de Comerț și Industrie și Agenda Locală de Business a IDIS„Viitorul” cu reprezentanții mediului de afaceri din Găgăuzia.

În opinia antreprenorilor din UTA Găgăuzia, viitorul președinte al R. Moldova trebuie să fie preocupat de crearea condițiilor decente de trai pentru cetățenii R. Moldova, astfel încât aceștia să nu mai plece peste hotare în căutarea unui loc de muncă, de sporirea capacității de cumpărare a populației, întrucât cumpărătorul este cel mai important pentru business, iar în dialogul extern pe care îl va purta - de atragerea investițiilor străine pentru susținerea businessului mic și mijlociu din țară.

„Pentru business este important cumpărătorul. Adică oamenii. Prin urmare, Președintele trebuie să știe cum să țină acești oameni în țară, cum să creeze condiții pentru ca oamenii să rămână. Capacitatea de cumpărare a populației o constituie veniturile. Este importantă o lege cu privire la stabilirea salariului minim la nivelul minimumului de existență. Businessul urmează banii. Dacă în țară nu sunt bani, nici business nu va fi. Nu poți pescui acolo unde nu este pește. Puterea de cumpărare a populației este mai ales importantă pentru businessul mic și mijlociu, fiindcă businessul mare exportă”, a declarat Vitali Z., reprezentant al sistemului bancar din regiune.

Oamenii de afaceri din Comrat solicită reguli clare de joc, pentru a ști „ce-i așteaptă mâine”, subliniind încrederea joasă pe care o au în instituțiile statului, descentralizarea puterii, astfel încât majoritatea impozitelor pe care le plătesc să rămână în comunitatea în care își desfășoară activitatea pentru dezvoltarea acesteia, simplificarea politicii bugetar-fiscale pentru businessul mic și acordarea vacanței fiscale pentru antreprenorii începători.

Întrebările oamenilor de afaceri din Găgăuzia vor fi puse în cadrul dezbaterilor electorale pe teme de securitate economică națională cu candidații la funcția de Președinte al R. Moldova care vor fi organizate de Agenda Națională de Business pe 25 octombrie curent.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md