14:30:20 28.03.2024
Stiri

Guvernul Japoniei a donat echipament în valoare de 100 000 USD pentru MODERNIZAREA școlilor profesionale din R. Moldova

Social 21.10.2016 09:28 Vizualizări872 Autor: Vitalie Hadei
Guvernul Japoniei a donat echipament în valoare de 100 000 USD pentru MODERNIZAREA școlilor profesionale din R. Moldova adevarul.ro


Douăsprezece instituții profesional-tehnice din R. Moldova au primit echipamente performante pentru dotarea atelierelor de instruire practică a elevilor. Lotul include nouă tipuri de utilaje în domeniul prelucrării metalelor și verificării conturilor electrice și este donat de Guvernul Japoniei. Valoarea donației constituie aproximativ 100 000 de dolari, fiind parte a unui Acord de Grant semnat între Guvernul R. Moldova și Guvernul Japoniei în anul 2015.

Evenimentul oficial de prezentare a echipamentului donat a fost organizat la Centrul de Excelență în Transporturi din Chișinău.

„Această realizare confirmă angajamentul asumat de ministerul Educației în vederea modernizării învățământului profesional tehnic și asigurării unei instruiri practice de calitate a elevilor. Vreau să mulțumesc pe această cale Guvernului Japoniei pentru suportul continuu acordat R. Moldova şi, în special, sectorului educaţiei”, a spus ministrul educației, Corina Fusu.

Echipamentul japonez este performant și asigură o precizie și un control înalt al calității lucrărilor. Bunurile includ mașini de burghiat, mașini de tăiat, strunguri, multimetre digitale, testere, menghine, care vor fi utilizate de către maiștrii instructori și elevi în atelierele și laboratoarele de instruire practică.

Utilajele au ajuns în țară la sfârșitul lunii septembrie și au fost instalate în cele 12 instituții de învățământ profesional tehnic – Centrul de Excelență în Transporturi din Chișinău, Școlile Profesionale nr. 9, 6, 3, 7,10 din Chișinău, ȘP nr. 4 și 5 din or. Bălți, ȘP nr. 2 din or. Cahul, ȘP din or. Cupcini, Edineț, ȘP din or. Ungheni și ȘP din Căușeni.

„Tehnica utilizată astăzi în procesul de instruire practică a elevilor este în mare parte învechită, de aceea salutăm asemenea inițiative, deoarece în felul acesta putem oferi elevilor instruire de calitate, pregătindu-i în conformitate cu ultimele cerințe ale pieței și asigurând securitatea sporită a procesului de instruire”, a spus Andrei Castraveț, profesor la CE în Transporturi.

În Moldova funcționează 11 centre de excelență, 32 de colegii și 43 de școli profesionale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md