Oficial NATO: Rusia mobilizează un amplu dispozitiv militar în Mediterană, pentru conflictul sirian

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia a dispus mobilizarea întregii Flote militare nordice şi parţial a Flotei baltice în Marea Mediterană, pentru consolidarea capacităţilor implicate în conflictul din Siria, anunţă un oficial de rang înalt din cadrul NATO citat de site-ul agenţiei Reuters, transmite Mediafax.

„Rusia mobilizează întreaga Flotă militară nordică şi o mare parte a Flotei baltice în ceea ce este cea mai mare desfăşurare de forţe după sfârşitul Războiului Rece”, a declarat un diplomat din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

„Nu este vorba de o acţiune prietenoasă… În două săptămâni, vom asista la o intensificare a raidurilor aeriene asupra oraşului Alep, în cadrul strategiei Rusiei de a declara victoria acolo”, a adăugat diplomatul NATO, sub protecţia anonimatului.

Norvegia a anunţat că, în ultimele zile, a observat şapte nave militare ruse, inclusiv portavionul cu propulsie nucleară Amiralul Kuzneţov, trecând prin Marea Barents spre Marea Nordului, în drumul spre Marea Mediterană. La bordul portavionului Amiral Kuzneţov sunt sute de avioane de vânătoare şi recunoaştere care pot participa la raidurile aeriene în Siria.

În urmă cu câteva ore, Rusia a solicitat explicaţii coaliţiei internaţionale coordonate de SUA în legătură cu raiduri efectuate de avioane belgiene care ar fi produs victime civile în oraşul sirian Alep, sugerând că s-ar proteja reţeaua Al-Qaida.

„Avem informaţii despre bombardamente ale coaliţiei conduse de Statele Unite, mai ales de avioane belgiene, asupra unor zone civile din oraşul sirian Alep. Ne aşteptăm ca liderii coaliţiei internaţionale, mai ales Belgia, precum şi instituţiile internaţionale care au criticat atât de mult raidurile aeriene ruse din Alep să aibă o reacţie adecvată. Aceste lucruri nu pot fi ignorate. Dacă nu comentează nimeni, vom trage concluzia că preocupările nu sunt privind situaţia civililor din Alep. Toată agitaţia mediatică are rolul de a proteja Frontul al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida, şi împiedicarea Rusiei să elimine grupurile teroriste din Alep”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Ca reacţie la aceste acuzaţii, Ministerul belgian de Externe l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Rusiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...