Linkuri accesibilitate

Duma de Stat a aprobat decretul prezidențial rus de suspendare a acordului cu SUA referitor la reciclarea plutoniului cu destinație militară


Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat miercuri decretul semnat de președintele rus Vladimir Putin privind suspendarea acordului cu Statele Unite asupra plutoniului cu destinație militară. Acordul a fost încheiat în 2000 și prevede eliminarea surplusului de plutoniului destinat producerii armelor nucleare. Acordul, care a intrat în vigoare în 2010, a fost suspendat ca urmare a „apariției unei amenințări la adresa stabilității strategice și ca rezultat al unor acțiuni neprietenoase ale Statelor Unite față de Federația Rusă", se arată în decretul semnat de președintele rus Vladimir Putin.

Pe de altă parte, Statele Unite au propus Rusiei să reia discuțiile despre posibile violări ale acordurilor de control al armamentului, semnate în ultimii ani și după încheierea Războiului Rece. Propunerea americană ilustrează temerile că Moscova ar încălca prevederile acordului din 1987 privind armele nucleare cu rază medie de acțiune. La rândul său, Rusia susține că Statele Unite ar încălca acordurile de dezarmare prin instalarea în Europa a scutului anti-rachetă.

XS
SM
MD
LG