Ţările baltice îşi vor tripla bugetul de apărare până în 2018, de teama Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lituania, Letonia şi Estonia intenţionează să îşi tripleze cheltuielile anuale cu arme şi echipament militar, la 670 milioane de dolari până în 2018, din cauza temerilor faţă de Rusia, ca urmare a anexării regiunii Crimeea a Ucrainei, arată un raport al IHS Markit, potrivit Reuters.

Potrivit raportului, până în 2020, bugetele apărării globale combinate ale celor trei republici baltice vor ajunge la o valoare estimată de 2,1 miliarde de dolari, mai mult de dublul sumei de când ţările au intrat în NATO, în 2004, făcând această creştere cea mai rapidă din orice regiune din lume.

„Am văzut cum confruntarea politică între Rusia şi Occident din ultimii doi ani şi jumătate a escaladat la asertivitate militară, iar noi nu vedem că acest lucru se va încheia curând”, ​​a declarat Alex Kokcharov, analist principal în divizia de risc de ţară a IHS Markit, o cunoscută firmă de cercetare şi analiză.

Raportul IHS Markit, care nu a dat surse, a declarat că Letonia şi Lituania ar implementa cea mai mare creştere a cheltuielilor militare prin 2018. După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Letonia şi Lituania au convenit să majoreze cheltuielile militare pentru a atinge obiectivul neoficial al NATO de 2 la sută din PIB până în 2018, ceea ce Estonia a realizat deja.

Estonia, Letonia şi Lituania au fost anexate de Uniunea Sovietică în 1940, după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi-au recâştigat independenţa când colosul comunist s-a dezintegrat în 1991, iar acum cele trei state sunt membre ale NATO şi ale Uniunii Europene.

Cele trei republici baltice găzduiesc fiecare detaşamente de aproximativ 150 de soldaţi americani, care au fost desfăşuraţi imediat după ce Rusia a anexat Crimeea. Mişcarea americanilor este compensată de rotatii ocazionale ale trupelor aliaţilor NATO. Desfăşurările vor creşte până la aproximativ 1.000 de soldaţi pe ţară, anul viitor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...