05:25:02 19.04.2024
Stiri

GALERIE FOTO // Povestea caselor cu acoperiş din iarbă, cele MAI IUBITE de aceste popoare

Reportaj 20.10.2016 07:30 Vizualizări7860 Autor: Ziarul National
GALERIE FOTO // Povestea caselor cu acoperiş din iarbă, cele MAI IUBITE de aceste popoare Sursa: feedler.ro


Scandinavii sunt foarte preocupați de mediul înconjurător, ei acordând o atenție deosebită inclusiv acoperișurilor caselor, pe care le preferă din iarbă. În acest sens, din anul 2000, ei organizează un concurs anual, pentru a determina cel mai bun proiect de acoperiș cu iarbă, din Scandinavia.

În Scandinavia acoperișurile verzi nu reprezintă o noutate, iar arhitectura lor persistă de secole, mai exact, până la sfârșitul secolului al XIX-lea acoperișurile tip gazon au fost cel mai frecvent tip de acoperișuri, întâlnit în rândul caselor din Norvegia rurală.

Un acoperiș verde are multiple beneficii: reduce pierderea de căldură iarna și nu lasă casa să se încălzească vara, filtrează poluanții din atmosferă, izolează fonic, reduce stresul locatarilor, crește semnificativ durata de viață a clădirii.

Procesul de creare a unui acoperiș tip gazon este destul de complex. Elementul principal al unui astfel de acoperiș este scoarța de mesteacăn.

Aceasta este dură, impermeabilă, ușor de decojit de pe trunchi și, cel mai important, gratuită și abundentă pe tot întinsul Norvegiei. Așadar, scoarța era aplicată pe acoperișul casei și imediat acoperită, cu straturi multiple de sol pentru a nu se mișca.

Grosimea stratului era foarte importantă, pentru trăinicia acoperișului. Dacă acesta era mai subțire de 15 cm, nu avea sa treacă cu bine de o vară aridă, iar dacă depășea 20 cm în grosime, devenea excedentar, iar greutatea lui risca sa rupă acoperișul.

Masa aproximativă a materialului de pe o casă era de 50 de kilograme pe metru pătrat, dar, în urma unor ploi abundente, putea ajunge chiar și la 80 de kilograme pe metru pătrat.

Amestecul de scoarță de mesteacăn, acoperit cu pământ și iarbă, are și un alt rol decât cel estetic, care este vizibil, cu adevărat, deosebit. Acoperișul oferă o izolație extrem de eficientă, precum și protecție împotriva vijeliilor și a înghețului.

Dacă vă gândiți la un acoperiș verde, trebuie să nu uitați să vă cumpărați mașină de tuns iarba!

Sursa: feedler.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md