Plahotniuc și Shor și-ar fi ascuns acțiunile de la „Victoriabank” în spatele unui milionar rus

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Omul de afaceri rus Serghei Lobanov, deținătorul celui mai mare pachet de acțiuni la Victoriabank (39,2%) şi care este cercetat penal în Federația Rusă pentru contrabandă de alcool, a mărturisit anchetatorilor că deține aceste acțiuni în mod fictiv. Acesta spune că adevărații deținători ai acţiunilor sunt Vladimir Plahotniuc şi Ilan Shor.

Într-o scrisoare deschisă adresată procurorului general interimar Eduard Harunjen și ambasadorilor SUA și UE la Chișinău, James Pettit și Pirkka Tapiola, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, aflat în prezent în arest, dezvăluie că Lobanov ar fi mărturisit procurorilor ruși că adevărații deținători ai pachetului de acțiuni de la Victoriabank (39,2%) sunt oligarhul Vladimir Plahotniuc și primarul de Orhei Ilan Shor.

„Domnule Harunjen am tot uitat să vă anunț că Lobanov, care se presupune a fi beneficiarul companiei cipriote Insidown, care, la rândul ei, deţine acum 39,2% din acţiunile „Victoriabank”, a avut şi 25% din acţiuni la Banca de Economii şi se ascundea după „VEB Kapital”. Recent, Lobanov, în mărturiile lui pentru organele de drept din Federaţia Rusă, a declarat că cele 39,2% de acţiuni de la „Victoriabank” le deţine, de fapt, în favoarea lui Shor şi Plahotniuc. Iată, domnule procuror general, o răsturnare de situație elegantă”, se arată în scrisoarea lui Platon.

Citește și: Veaceslav Platon se adresează din Penitenciar ambasadorilor SUA și UE, cerând anchetarea lui Plahotniuc

În scrisoare sa, Platon îl acuză pe Eduard Harunjen de tergiversarea dosarului său, declarând că a trecut mai bine de o lună de la declarațiile sale împotriva oligarhului Plahotniuc, însă Procuratura nu se grăbește să-l audieze.

Acesta cere, de asemenea, audierea în dosarul său a omului de afaceri Serghei Iaralov, despre care se spune că ar fi coordonatorul jafului din sistemul financiar-bancar moldovenesc, noului și ex-președintelui Consiliului director al Victoriabank Cornel Ghimpu și Nataliei Politov-Cangaș, fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, președintelui Parlamentului Andrian Candu și ex-premierului Vlad Filat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...