Numită „Asgardia'', nume inspirat de lumile mitologice locuite de zeii norvegieni, echipa afirmă că „noua naţiune'' va deveni un membru al Naţiunilor Unite, având propriul său steag şi imn care vor fi alese de membrii publicului printr-o serie de competiţii.

Conform proiectului de pe website, Asgardia „va oferi o platformă independentă, fără constrângerile legilor de la sol. Va fi un loc de pe orbită care nu va aparţine nimănui''.

Iniţial, noua naţiune va fi alcătuită dintr-un singur satelit programat să fie lansat anul viitor. „Fizic, cetăţenii vor fi pe Pământ, ei vor fi cetăţeni din diferite ţări, deci vor fi rezidenţi ai ţării lor actuale şi ai noii naţiuni. Când numărul aplicanţilor va depăşi 100.000 putem primi oficial statutul de naţiune,'' a declarat conducătorul proiectului, Igor Ashurbeyli.

Conform website-ului lor, „orice om care trăieşte pe Pământ poate deveni cetăţean al Asgardia'', pe site existând un formular de înregistrare. 

Când au fost întrebat de ce ar trebui să se înregistreze ca cetăţeni pe Asgardia, Ashurbeyli a declarat: „Cred că, în curând, ţările vor fi parte a familiei Naţiunilor Unte, titlul de membru al acestei ţări va fi un prestigiu''.

Igor Ashurbeyli, omul de afaceri rus şi nanocercetător care a fondat Centrul Internaţional de Cercetare Aerospaţial din Viena, consideră că proiectul doreşte să deschidă o dezbatere despre regulile care ar trebui să guverneze activitatea spaţială.

Christopher Newman, expert în legile spaţiale din cadrul Universităţii din Sunderland Marea Britanie, a afirmat că proiectul reflectă faptul că zona geopolitică a activităţii spaţiale s-a schimbat imediat după ce Tratatul privind Spaţiul Cosmic a fost redactat în 1960.

Acesta a adăugat faptul că nu este încă sigur cum va reuşi Agardia să se încadreze în reglementările internaţionale, proiectul întâmpinând obstacole semnificative.