Ce se întâmplă în Rusia? Între propagandă, suspiciuni și bombe mediatice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În timp ce toţi ochii sunt aţintiţi pe acţiunile Rusiei din Siria, în special pe bombardarea oraşului Aleppo, există alte lucruri interesante – despre care se discută mai puţin sau într-un mod exagerat – ce se întâmplă în „împărăţia” lui Vladimir Putin.

Mashable aminteşte de suspiciunile legate de posibila implicare a Kremlinului în alegerile prezidenţiale din SUA.

De asemenea, recent, conturile televiziunii de stat ruse Russia Today au fost îngheţate şi se suspectează că guvernul britanic ar fi implicat.

Însă având în vedere tensiunile în creştere între Rusia şi Occident, trebuie să privim mai atent ce apare în presă.

Săptămâna trecută, tabloidul britanic Daily Mail a publicat o ştire potrivit căreia preşedintele rus Vladimir Putin ar fi cerut tuturor oficialilor plecaţi în străinătate să se întoarcă în ţară, că să nu se expună la riscuri.

Mai mult, acest apel ar fi fost făcut în anticiparea unui posibil conflict viitor, iar un analist a spus că „totul face parte dintr-un pachet de măsuri care să pregătească elitele pentru un fel de ‘război major'”.

Însă asta nu înseamnă că va începe Al Treilea Război Mondial, aşa cum a susţinut o parte din presă occidentală.

Dacă ne uităm cu atenţie la sursă iniţială, citată de Daily Mail, anume ziarul rusesc Znak, atunci ne dăm seama că războiul nu e unul militar, ci mai degrabă unul cultural.

Ştirea cotidianului de la Kremlin se referă de fapt la îngrijorările legate de copiii oficialilor ruşi care învaţă în străinătate, căci aceştia ar putea pierde valorile ţării-mamă. Lămurire ce a fost dată de Ambasada Rusiei la Londra.

Scoşi la instrucţie

De asemenea, 40 de milioane de ruşi au fost scoşi la instrucţie în cel mai mare exerciţiu naţional de apărare civilă din istoria ţării.

Autorităţile de la Kremlin vor astfel să se asigure că populaţia este pregătită să facă faţă unui dezastru natural sau produs de mâna omului.

Ruşii învaţă care sunt primele măsuri de siguranţă în caz de incendiu, cutremur, inundaţii, dar şi în cazul unui atac chimic, biologic sau nuclear.

Însă informaţia a fost dată de o parte a presei într-un mod alarmist.

Daily Beast notează că instrucţia ar putea reprezenta un mesaj care arată că Rusia e pregătită pentru o eventuală agresiune a americanilor.

Pe de altă parte, ABC News notează că în Rusia există multe discuţii despre un posibil război nuclear, având în vedere că reclamele difuzate la televizor îndeamnă populaţia să se informeze în legătură cu cele mai apropiate adăposturi.

Însă unii analişti susţin că nu e vorba de o ameninţare reală. Aleksander Baunov, de la Carnegie Moscow Center, arată că e ridicol să ne alarmăm din această cauză, în timp ce analistul Pavel Felgenhauer menţionează că e vorba doar de o strategie de PR a Kremlinului: „Vestea bună e că nimeni nu vrea un război pe bune, însă ce face Rusia da bine în ochii publicului”, a explicat acesta.

Ameninţări cibernetice

Dacă un război armat nu este în cărţi, atacurile cibernetice par să fie la ordinea zilei.

Hackerii ruşi sunt bănuiţi că au spart serverele de email ale Partidului Democrat american şi că ar fi intervenit în alegerile prezidenţiale.

În plus, NBC News a dat o ştire pe surse, potrivit căreia CIA e pregătită să lanseze un atac cibernetic de amploare asupra Rusiei, care l-ar face pe Vladimir Putin de ruşine.

Se pare că o echipa de câteva sute de persoane e deja pregătită pentru acest lucru, iar bugetul operaţiunii ar ajunge la sute de milioane de dolari. Ideea a luat amploare după ce vicepreşedintele american Joe Biden a precizat, într-un interviu televizat din weekend, că americanii au capacitatea de a purta un război cibernetic cu Rusia şi că vor lua decizia la momentul potrivit.

În replică, Kremlinul a insistat că nu a intervenit în niciun fel în campania pentru alegerile prezidenţiale din SUA.

„Rusia nu face aşa ceva la nivel de stat”, a susţinut de curând preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unui interviu acordat recent Bloomberg.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...