11:06:03 19.04.2024
Stiri

Chirinciuc: „Oamenii nu vor întoarce MILIARDUL FURAT. O vor face cei care au furat”

Politică 17.10.2016 14:46 Vizualizări2406 Autor: Ziarul National
Chirinciuc: „Oamenii nu vor întoarce MILIARDUL FURAT. O vor face cei care au furat”


Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, unul dintre membrii Guvernului care a votat Hotărârea prin care Executivul a decis ca cele peste 13 miliarde de lei acordate de Banca Națională celor trei bănci să fie trecută ca datorie publică, dă asigurări că oamenii nu vor trebui să întoarcă acești bani în următorii 25 de ani.

„Eu, ca membru al Guvernului, am examinat foarte atent acea hotărâre și vreau să vă spun că noi nu am pus miliardul furat pe seama cetățenilor. Noi, de fapt, am executat Hotărârea Guvernului din noiembrie 2014, care a decis ca banii acordați de BNM să fie trecută ca datorie publică. Am făcut asta conștient, pentru că nu există altă alternativă, dacă vrem să avem acord cu FMI, dacă vrem să deblocăm finanțarea externă. Este vorba de peste 500 de milioane de euro. Până la finele anului, urmează să primim 150 de milioane de dolari, iar o mare parte din bani vor fi în calitate de grant pentru rezolvarea problemelor oamenilor. Dacă facem niște calcule, atunci vedem că 5% anual din 13 miliarde iese undeva 650 de milioane de lei. Dar în momentul în care semnăm acordul cu FMI vom beneficia de 3 miliarde de lei în calitate de grant. Este asta o povară pentru cetățeni?”, se întreabă Chirinciuc.

Potrivit lui, faptul că în spațiul public se vorbește că oamenii vor plăti acest furt în următorii 25 de ani este o „speculație în campania electorală”.

„Oamenii trebuie să știe că vor avea de câștigat mult mai mult prin deblocarea finanțării externe. Bănii vor fi întorși de cei care au furat și nu de cetățeni”, a spus ministrul astăzi, într-o conferință de presă.

La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, a menționat că o parte din banii furați a fost recuperată, dar deocamdată nu pot fi întorși în bugetul de stat. „E vorba de unele active, unii bani care au fost deja identificați, dar nu pot fi întorși, pentru că nu a fost finalizată ancheta. Doar după ce ultima instanță, Curtea Supremă de Justiție, va da ultimul verdict, atunci banii vor fi recuperați. Atunci banii vor veni și o să acoperim gaura respectivă și se încheie povestea. Cetățenii nu vor întoarce niciun leu din miliardul furat, dar o vor face hoții și punctum”, a conchis Ghimpu.

Menționăm că, anterior, spicherul Andrian Candu a anticipat, spunând că în urma anchetelor aflate în derulare, statul va recupera cinci miliarde de lei din banii fraudați din sistemul financiar-bancar.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md