07:03:25 18.04.2024
Stiri

De ce Leancă și Lupu ar trebui să ABANDONEZE cursa prezidențială

Opinii 17.10.2016 10:00 Vizualizări3999 Autor: Nicolae Negru
De ce Leancă și Lupu ar trebui să ABANDONEZE cursa prezidențială


Semne diacritice

Maia Sandu este candidatul proeuropean cu cele mai mari șanse de a ieși în turul doi al alegerilor prezidențiale, după ce Andrei Năstase s-a „sacrificat” pe scena luptei antioligarhice, părăsind competiția. Iar dacă gestul lui Năstase l-ar repeta Iurie Leancă și Marian Lupu, liderului PAS i-ar rămânea puțin ca să învingă din primul tur, lăsându-l pe Dodon în offside.

Din punctul nostru de vedere, liderul PPEM este una dintre cele mai pregătite persoane pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Însă el mai are, pe drept sau pe nedrept, o poliță de plătit, pentru că a fost doar „un simplu prim-ministru” și pentru că a semnat un acord de concesionare a Aeroportului Chișinău în condiții dubioase, neavantajoase pentru stat. După cum demonstrează și sondajele și raitingul său în scădere, alegătorii îl privesc cu neîncredere, ca pe un posibil „simplu președinte”, adică unul dintre candidații lui Plahotniuc. Deși nu poate atrage un număr câștigător de voturi, prezența lui Leancă în competiție îl favorizează în mod evident pe candidatul PD, Marian Lupu, ceea ce iarăși ridică semne de întrebare privind calitatea de politician independent a președintelui PPEM.

Dacă vrea să mai rămână în politică, Leancă trebuie să renunțe la această etapă. Numai ieșirea sa din cursă și implicarea PPEM în campania de sprijin a Maiei Sandu poate modifica percepția de politician de buzunar a lui Leancă. El s-a pripit respingând, deloc diplomatic, îndemnul liderului PPE, Joseph Daul, de a urma exemplul lui Năstase, mai cu seamă că, spune Daul, în luna mai 2016, i-a promis delegației PPE că PPEM va participa la identificarea unui candidat comun cu PPDA, PAS și PLDM.

Exprimându-și „cel mai profund respect” pentru Andrei Năstase, care a arătat că „interesele țării sunt mai presus de ambițiile sale politice personale”, liderul PPE și-a manifestat în aceeași măsură regretul pentru faptul că Leancă nu s-a ținut de cuvânt și a adoptat o poziție care avantajează forțele prorusești și oligarhii neinteresați ca Republica Moldova să prospere și să se democratizeze. (Replicându-i, deloc elegant, că nu va ține cont de „părerile unor politicieni care în trecut, au mai avut alegeri nefericite, investind încredere în lideri din Moldova care s-au dovedit că nu au meritat acest lucru”, fostul prim-vicepreședinte al PLDM s-a împușcat în propriul picior. Daul nu putea să investească în liderii politici din Republica Moldova mai puțină încredere decât Leancă însuși.)

Dacă Leancă se va răzgândi, Merkel va înțelege și îi va saluta gestul. O va ajuta și președintele PPE, care, presupunem, poate comunica mai des cu cancelarul german decât președintele PPEM.

Și Plahotniuc cu Lupu ar trebui să fie interesați de victoria unui candidat din afara coaliției de guvernământ. Astfel s-ar demonstra că alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost libere și corecte. Căci Lupu are șanse să iasă în turul doi doar folosind „know-how”-ul lui Șor în alegerile locale din Orhei, adică profitând de mizeria și disperarea alegătorilor, punând în mișcare resuresle administrative, apelând la instinctele de supraviețuire, la fobii și ignoranță, nu la inteligența și patriotismul cetățenilor. Alegerile pot fi frudate și fără a se umbla la buletinele de vot.

Lupu are de plătit și el o poliță asemănătoare cu a lui Leancă. Înainte de a pretinde să ne fie președinte, nu i-ar strica o spălare de imagine, o „reabilitare”. Ar putea să o facă în acești doi ani rămași până la alegerile parlamentare din 2018, contribuind la reconstruirea” instituțiilor statului pe baze sănătoase. Chiar dacă Plahotniuc „dezvăluie” în fața colegilor săi că abia acum începe guvernarea PD, că până acum democrații au activat „doar pe dimensiuni ministeriale”, lucrul acesta îl pot crede doar membrii PD sau niște naivi.

Majoritatea cetățenilor cu judecată înțelege că, dacă BNM, Procuratura Generală, CNA, Ministerul Economiei, SIS ș.a. structuri subordonate politic PD-ului își făceau datoria, furtul miliardului, concesionarea Aeroportului Chișinău, ar fi fost imposibile. Cineva le-a împiedicat în mod intenționat să funcționeze în corespundere cu legislația. Se fură oriunde, doar că nicăieri instituțiile statului nu simulează, ani și ani de zile, că nu văd cum se scot banii „cu sacii” din safeurile statului. Și nicăieri politicienii nu tac în asemenea cazuri. Lupu a tăcut (ca și Filat, și Ghimpu, de altfel)

Retragerea președintelui PD, Marian Lupu, din cursa electorală ar fi ca un gest de recunoaștere a „greșelilor” și de regret din partea PD, un „tribut” obligatoriu pentru continuarea cursului european. Sună cam utopic, nu-i așa? Dar nu a promis Plahotniuc să se dedice de acum înainte construcției „statului de drept”? Să-l vedem!

Maia Sandu la rândul ei ar putea să-și revadă programul și renunța la unul din angajamentele mai radicale, destabilizatoare, cum ar fi provocarea de alegeri anticipate. Acest lucru ar fi și în folosul PAS, PPDA, PLDM, care s-ar pregăti mai bine pentru bătălia parlamentară, decisivă pentru reformarea profundă a „sistemului” oligarhic.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md