06:50:13 20.04.2024
Stiri

INDEZIRABIL în familia popularilor europeni? Leancă ÎNCALCĂ pentru a doua oară recomandarea PPE. Cum se apără liderul PPEM

Politică 16.10.2016 13:01 Vizualizări4389 Autor: Ziarul National
INDEZIRABIL în familia popularilor europeni? Leancă ÎNCALCĂ pentru a doua oară recomandarea PPE. Cum se apără liderul PPEM


Liderul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă, care își dorea ca formațiunea pe care o reprezintă să facă parte din marea familie a Partidului Popular European (PPE), ingnoră pentru a doua oară recomandările făcute de liderul popularilor europeni, Joseph Daul. Ultimul i-a cerut să se retragă din cursa electorală prezidențială în favoarea Maiei Sandu, dar Iurie Leancă nici nu vrea să audă.

Potrivit lui Leancă, faptul că Joseph Daul i-a cerut să se retragă nu înseamnă că acesta e punctul de vedere al PPE, chiar dacă Daul e președintele formațiunii cu cea mai mare prezență în Parlamentul European.

„PPE e o familie mai largă. Deseori se prezumă că ceea ce spune președintele e punctul de vedere al întregii familii. Nu e chiar așa. Am avut discuții cu unii europarlamentari, am stabilit să avem o relație care se va transforma în una instituțională. Ați văzut că am fost la Berlin și m-am întâlnit cu nimeni altcineva decât cu președintele Uniunii Creștin Democrate care e și cancelarul Germaniei și care mi-a dorit doar succese. Mi-a zis foarte clar că mă susține. Vocea Uniunii Creștin-Democrate în PPE vă dați seama că este definitorie. Eu nu m-aș conduce că iată punctul de vedere al unei persoane, oricât de importantă ar fi în structura ierarhică, neapărat reprezintă punctul de vedere al întregii familii. E mult mai nuanțat. O să am discuții și cu președintele Daul și după alegeri, pentru că obiectivul nostru este să ajungem să fim membrii familiei PPE. În momentul de față nu există o astfel de unitate”, a declarat Iurie Leancă pentru agora.md.

Iurie Leancă nu este la prima abatere de acest fel, lucru care a fost taxat și anterior de PPE. În anul 2014, Partidul Liberal Democrat din Moldova, din care făcea parte și Iurie Leancă, l-a susținut în alegerile prezidențiale din România pe Klaus Iohannis. Totuși, ex-premierul Leancă nu s-a supus disciplinei de partid și a făcut campanie pentru social-democratul Victor Ponta.

La 16 septembrie 2014, Joseph Daul, într-o scrisoare adresată lui Iurie Leancă, prim-ministru de atunci al R.Moldova, şi lui Vlad Filat, preşedinte al PLDM, formaţiune ce face parte din PPE, a criticat dur participarea lui Leancă la lansarea campaniei electorale a lui Ponta: „Am fost profund decepționat la aflarea acestui fapt. Este absolut inacceptabil ca vicepreședintele unui partid membru al PPE să susțină campania electorală a unui candidat socialist, care, în plus, este unul care a lansat recent exprimări dintre cele mai deplasate despre președintele Băsescu”. Leancă nu a ținut cont de recomandarea PPE și a mers la București, ba mai mult, i-a făcut lui Ponta campanie în R. Moldova, de rând cu democrații lui Plahotniuc și Lupu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md