20:26:52 19.04.2024
Stiri

Declarație DURĂ a APCE pentru guvernarea de la Chișinău: „Cerem autorităţilor să se abţină de la intimidarea celor care vor să depună mărturii împotriva lui Plahotniuc”

Politică 14.10.2016 13:59 Vizualizări5193 Autor: Ziarul National
Declarație DURĂ a APCE pentru guvernarea de la Chișinău: „Cerem autorităţilor să se abţină de la intimidarea celor care vor să depună mărturii împotriva lui Plahotniuc”


Autorităților de la Chișinău li se recomandă insistent să se abţină de la intimidările la adresa martorilor care vor să depună mărturii împotriva oligarhului Vladimir Plahotniuc despre implicarea sa în spălările de bani şi operaţiunile financiare ilegale.

O declarație în acest sens a fost semnată de mai mulți deputaţi din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Oficialii europeni au criticat dur persecuțiile politice la care au fost supuşi Victor Ţopa şi Viorel Ţopa, precum şi Veaceslav Platon-Kobalev.

„Începând cu 2015, mii de moldoveni s-au unit împotriva fărădelegilor, a corupţiei şi dictaturii oligarhice şi au cerut ca cei implicaţi în furtul miliardului din sistemul bancar din R. Moldova să fie aduşi în faţa justiţiei. Protestatarii au cerut independenţa instituţiilor de stat de influenţa oligarhilor. Martori-cheie precum Victor Ţopa şi Viorel Ţopa, Veaceslav Platon-Kobalev, care au exprimat public dorinţa de a depune mărturii despre implicarea magnatului Plahotniuc în spălările de bani şi operaţiuni financiare ilegale, au fost supuşi unor persecuţii politice”, se arată în declaraţie.

Deputaţii APCE remarcă faptul că, la 29 august 2016, Veaceslav Platon-Kobalev a fost extrădat ilegal în Moldova din Ucraina cu un avion charter, iar organizaţia pentru drepturile omului „Amnesty International” şi-a exprimat îngrijorarea că acesta este ţinut în condiţii inumane de detenţie.

Aceștia au mai amintit că într-o rezoluţi a sa recentă, Adunarea Parlamentară a dezvăluit disfuncţii grave ale Procuratura Generală şi alte instituţii de drept. „Rezoluția a subliniat necesitatea depolitizării instituţiilor de stat şi asigurarea separării puterilor în stat. Instituţiile de stat nu ar trebui să servească doar uneia dintre părţi sau intereselor persoanelor fizice”, se spunea în Rezoluţia respectivă.

„Facem un apel către autorităţile R. Moldova să respecte toate angajamentele în domeniul drepturilor omului şi să se abţină de la orice intimidare a politicienilor, activiştilor şi martorilor-cheie”, se mai arată în declaraţia legislatorilor europeni.

Cu o reacție la această Declarație a APCE a venit și unul dintre avocații lui Platon, care remarcă „acuzarea directă a Ucrainei în extrădarea ilegală” a clientului său.

„Această declarație denotă disfuncții serioase ale organelor de drept din Ucraina. Astfel, Ucraina nu va primi dreptul ca cetățenii ei să călătorească fără vize în UE, dar nici ajutor financiar. APCE a constat că Platon-Kobalev a fost extrădat ilegal în Moldova din Ucraina cu un avion charter. Din păcate, vor fi luate măsuri drastice înpotriva Ucrainei”, a declarat avocatul Alexei Șevciuk.

Acesta a mai declarat că Platon-Kobalev practic a fost răpit din izolatorul de detenție din Ucraina și extrădat în R. Moldova. „Eu, în calitate de avocat, nu am văzut nici un document oficial care să arate unde acum se află Platon-Kobalev. Eu doar de la știri cunosc că Platon-Kobalev este judecat în Moldova. Din câte știu, el este reținut în calitate de bănuit, dar statutul său ar trebui să fie de martor”, a mai spus avocatul controversatului Platon-Kobalev.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md