(RAPORT) Cinci țări din Europa de Est – țintele secrete ale Kremlinului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia a lansat o campanie secretă care urmărește punerea în aplicare a măsurilor economice și politice de manipulare a unui număr de țări din Europa Centrală și de Est. Planul este de discreditare a modelul liberal-democrat occidental și subminarea legăturilor transatlantice, arată experții Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington și a Centrului pentru Studiul Democratiei, cu sediul la Sofia, scrie Reuters.

În raportul publicat joi se spune că Moscova acționează în mai multe moduri – câștiga încrederea și atrage de partea sa politicienii care simpatizează Rusia, tinde să domine piețele de energie și alte sectoare ale economiei, îngreunează lupta împotriva corupției, totul pentru a câștiga influență asupra guvernelor Bulgariei, Ungariei, Letoniei, Serbiei și Slovaciei.

În cursul studiului care s-a derulat pe parcursul a 16 luni, experții au ajuns la concluzia că, în unele țări europene, influența Rusiei a ajuns atât de puternică, încât a început să amenințe stabilitatea națională și euro-atlantic și pune piedici statelor orientate spre occident.

Publicarea raportului a coincis cu o dezbatere fără precedent în Statele Unite despre încercările Rusiei de a interveni în alegerile prezidențiale, programate pentru 8 noiembrie, cu ajutorul unor atacuri cibernetice al căror scop este subminarea încrederii alegătorilor în candidatul Partidului Democrat, Hillary Clinton. Washingtonul consideră că Kremlinul încearcă să-l ajute pe adversarul ei – simpatizantul lui Vladimir Putin, miliardarul Donald Trump.

Vinerea trecută, guvernul SUA a acuzat oficial Rusia de implicare în atacurile hacker-ilor asupra serverelor Partidului Democrat din SUA. Biroul pentru Securitate Internă al SUA si directorul National Intelligence au emis o declarație comună cu privire la această chestiune. La Washington s-a menționat că informațiile au fost căutate de Moscova pentru influențarea alegerilor prezidențiale din SUA.

Oficiali ai Administrației americane spun că sunt de acord cu concluziile cercetătorilor cu privire la sporirea influenței rusești în țările din Europa de Est. Potrivit unuia dintre oficiali, Moscova desfășoară o campanie masiva menită sa-i aduca influența în Europa de Est, prejudiciind astfel unitatea și fundamentele democratice ale UE și NATO. Printre metodele de influențare, practicate de Kremlin, Washington enumeră mita, propaganda și dezinformarea. Toate vizează slăbirea instituțiilor occidentale.

Raportul propune măsuri de limitare a influenței Rusiei. Astfel, cercetătorii sfătuiesc să se acorde o atenție sporita la fluxurile financiare ilicite și sa se utilizeze programele de ajutor din partea SUA menite sporirii rezistenței la presiunile Moscovei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...