23:57:42 28.03.2024
Stiri

DOC RAPORT // În SCHEMA anabolizantelor sunt implicate instituții de stat, ancheta penală este TĂRĂGĂNATĂ, iar majoritatea parlamentară protejează afacerea ilegală

Anticorupție 13.10.2016 18:33 Vizualizări8423 Autor: Ziarul National
DOC RAPORT // În SCHEMA anabolizantelor sunt implicate instituții de stat, ancheta penală este TĂRĂGĂNATĂ, iar majoritatea parlamentară protejează afacerea ilegală


Prin intermediul ÎS „Poșta Moldovei” sunt transportate ilegal pe piața internațională cantități impunătoare de anabolizante, iar în schema criminală sunt implicați atât angajați de la această instituție, cât și de la Serviciul Vamal, dar și de la ministerele responsabile de acest domeniu.

Aceasta este concluzia unui raport de alternativă, făcut public de președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Grigore Cobzac, structură desființată recent prin votul majorității parlamentare.

În raport se conțin probe ale traficului ilegal de anabolizante din perioada 2009 - 2016, dar și măturii ale angajaților de la „Poșta Moldovei” și Serviciul Vamal, care au afirmat că timp de aproape un an, de când a fost demarată o anchetă penală în acest caz, nu au fost interogați de organele de anchetă.

„S-au transportat, se transportă sau nu peste granița vamală a Republicii Moldova la export, prin intermediul Î.S. „ Poșta Moldovei”, obiecte interzise de legislația națională și internațională, pentru care țara noastră a semnat? Dacă da, identificarea și descrierea mecanismului de transportare a substanțelor interzise cu analiza cadrului legal nerespectat sau permisiv, în raport cu asemenea ilegalități. Urmare a activității sale, Comisia a ajuns la concluzia că răspunsul la această întrebare este – Da. Fenomenul este unul de durată, are forma de organizare a unei scheme criminale cu acoperirea de vârf a Î.S. „Poșta Moldovei”, Serviciului Vamal, Guvernului. Și Parlamentul a contribuit la perpetuarea schemei. Astfel, Parlamentul, pe de o parte nu a insistat la prezentarea legală către Comisie a documentelor și informației de la instituțiile publice, iar pe altă parte a întrerupt nejustificat mandatul Comisiei”, se arată în raportul semnat de Cobzac.

Documentul face mai multe recomandări Guvernului și instituțiilor de drept cu privire la curmarea acestei activități ilegale, începând de la producerea anabolizantelor și până la transportarea lor, dar cere și stabilirea gradului de contribuție, implicare și responsabilitate a actualului prim-ministru, Pavel Filip, care a condus Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor anterior, instituție responsabilă de activitatea „Poștei Moldovei”.

Comisia de anchetă recomandă, de asemenea, Guvernului eliberarea din funcție pentru neîntreprinderea măsurilor ce se impun în vederea stopării transportărilor ilegale de substanțe interzise prin intermediul Î.S. „Poșta Moldovei” a ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, ministrului MTIC Vasile Botnari, directorului general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a directorului general al Î.S. „Poșta Moldovei”, Serghei Nastas, și a directorului General adjunct al ÎS „Poșta Moldovei”, Sergiu Batiușca.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md