20:48:32 24.04.2024
Stiri

PERMISUL auto, doar dacă ai minimum 10 clase. Vezi şi alte măsuri luate de Guvern

Știri 13.10.2016 11:43 Vizualizări1213 Autor: Ziarul National


PERMISUL auto, doar dacă ai minimum 10 clase. Vezi şi alte măsuri luate de Guvern Sursa: ziare.com

Guvernul de la Bucureşti a adoptat, miercuri, o strategie care prevede creşterea siguranţei pe şoselele din Ţară, în condiţiile în care România este pe primul loc în UE după numărul de morţi în accidente rutiere. Iar una dintre măsuri este ca să ai minim 10 clase pentru a putea da examenul pentru permisul auto.

Prin acest plan, Executivul speră că, în 2020, decesele din trafic să fie de două ori mai puţine decât în 2010, adică să scadă de la 2.377 la 1.188.

În cadrul documentului sunt propuse mai multe măsuri, potrivit unui comunicat.

Astfel, în perioada imediat următoare, Executivul vrea să introducă înregistrarea video a examenelor auto pentru profesionişti, iar pe termen lung va fi amendată legea astfel încât şcolile de şoferi să-şi poată prelungi autorizaţia de funcţionare cu condiţia că minim 50% dintre cursanţi să promoveze examenul.

Este prevăzută, totodată, crearea cadrului legal necesar pentru reabilitarea şi consilierea şoferilor cu abateri grave şi repetate de la normele rutiere, mai ales în cazul şoferilor profesionişti.

Alte acţiuni prevăzute în strategie sunt introducerea inspecţiei tehnice de siguranţă pentru repunerea în circulaţie a vehiculelor implicate în accidente rutiere, precum şi responsabilizarea şi sancţionarea, de principiu, atât a conducătorului auto, cât şi a operatorului de transport în caz de abateri.

În plus, planul de măsuri introduce obligativitatea absolvirii învăţământului minim obligatoriu, de 10 clase, pentru obţinerea permisului de conducere.

Pentru a responsabiliza mai mult populaţia, Guvernul propune să se insiste pe educaţia rutieră în şcoală, dar şi să se realizeze campanii de informare în mass-media.

De asemenea, ar urma să se creeze programe universitare, postuniversitare şi de formare în domeniul siguranţei rutiere, în parteneriat cu instituţiile abilitate.

Strategia mai vizează şi îmbunătăţirea evaluării medicale şi psihologice pentru obţinerea permisului auto, prin actualizarea periodică a baremelor de evaluare şi eliminarea posibilităţilor de obţinere a avizelor în mod fraudulos. În plus, după o anumită vârstă, vor fi reduse perioadele de efectuare a controalelor medicale pentru conducătorii auto.

În ceea ce priveşte coordonarea instituţională, planul de acţiuni include măsuri pe termen scurt (1-2 ani) şi termen mediu (3-5 ani) pentru îmbunătăţirea sistemului de intervenţie la accidente şi a asistenţei medicale de urgenţă.

Dintre acestea, amintim:

• asigurarea funcţionalităţii serviciilor specializate de urgenţă într-un spaţiu comun, prin colocarea dispeceratelor de urgenţă, cât şi prin unificarea dispecerizării resurselor pe domenii de intervenţie (medical, ordine publică etc.);
• elaborarea unor scheme de intervenţie mai clare;
• îmbunătăţirea dotării cu autospeciale pentru descarcerare, ambulanţe;
• îmbunătăţirea dotării serviciilor de urgenţă cu elicoptere.

Finanţarea necesară îndeplinirii măsurilor prevăzute în planul de acţiuni prioritare se realizează în limita bugetelor anuale aprobate autorităţilor/instituţiilor publice implicate în siguranţa rutieră.

Reamintim că, anul trecut, România s-a clasat pe primul loc în UE după numărul de morţi în accidente rutiere. În 2015, a raportat o rată de 95 de persoane decedate în accidente rutiere la fiecare milion de locuitori, mult mai mare faţă de media de 51,5 decese înregistrată la nivelul UE, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md