Europa pentru Moldova: La Rezina a fost inaugurată cea mai modernă secție de tratare a bolilor contagioase

inaugurare-01

Acum doi ani, medicii și pacienții spuneau despre secția de tratare a bolilor contagioase din Rezina că avea nevoie de prim ajutor mai mult decât bolnavii, iar sprijinul nu a întârziat să apară, astfel că după doar 10 luni de reparație, cea mai modernă instituție medicală publică de tratare a bolilor contagioase a fost dată în exploatare la Rezina. Renovarea a fost efectuată prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Edificiul construit în 1967 funcționa la jumătate din capacitate. O parte din secție a fost blocată în anul 2000, fiind în stare avariată. În astfel de condiții, doctorilor le era dificil să asigure pacienții cu servicii adecvate standardelor medicale. „Condițiile de acum 10 luni și condițiile pe care le avem acum, diferă substanțial. Dacă acum avem toate condițiile necesare pentru spitalizare, tratare și izolare, atunci vedeam doar pereți crăpați, geamuri sparte, un bloc sanitar care nu lucra și o parte a secției era chiar blocată pentru că era într-o stare dezastruoasă”, menționează Maria Vrabie, șefa secției.

inaugurare rezina

Datorită programului finanțat de UE, secția a fost complet renovată și dotată conform standardelor medicale, întrucât aceasta dispune acum de 10 saloane unde pot fi internați aproximativ 20 de pacienți, un depozit pentru hainele celor internați, un salon de terapie intensivă și blocuri sanitare pentru fiecare salon în parte. Mai mult decât atât, fiecare salon are ieșire proprie și un sistem unic de semnalizare prin intermediul căruia pacientul poate lua legătura direct cu medicul doar cu ajutorul unui simplu buton. În cazul în care are nevoie de consultare imediată, pacientul are la îndemâna sa un buton, care odată ce este apăsat, semnalează medicului numărul salonului în care a fost făcută cererea. Medicul mai dispune și de un dispozitiv portabil care îndeplinește aceeași misiune, însă care îi permite să mențină practic un contact permanent cu pacienții.

inaugurare-09

inaugurare-08

inaugurare-04

În cadrul proiectului a fost schimbat și sistemul de apeduct și canalizare, sistemul de încălzire dar și  cel de ventilare. Sistemul de purificare al aerului din saloane, nu permite răspândirea infecțiilor, iar ieșirile separate ale fiecărui salon, vor permite lipsa interacțiunii dintre pacienții cu diferite infecții.

inaugurare-06

„Am realizat multe proiecte în cadrul acestui program de care beneficiază populația de pe ambele maluri ale Nistrului. În Râbnița am investit pentru serviciile de sănătate peste 300 de mii de euro, iar în Rezina susținem deja cel de-al doilea proiect. Este important faptul că ideile vin din comunitățile rurale, la fel ca și în cazul acestui proiect. Directoarea spitalului a avut o contribuție majoră în acest mod la realizarea proiectului. Am hotărât să îl susținem pentru că ne-a plăcut ideea și pentru că rezultatul va avea un impact major asupra societății. În cadrul acestui proiect pe care îl susținem, vrem să asigurăm durabilitatea impactului și să fim siguri că autoritățile locale vor aprecia acest rezultat. Totodată vrem să creăm o legătură dintre cele două maluri ale Nistrului, pentru că la acest spital se tratează persoane de pe ambele maluri, iar aici mai și muncesc și medici care vin de peste Nistru”, a declarat Aneil Singh, șefului secției cooperare a Delegației UE în Republica Moldova, în cadrul evenimentului organizat cu ocazia renovării secției.

inaugurare-05

Datorită finanțării europene, secția de tratare a bolilor contagioase din Rezina a devenit acum cea mai modernă instituție publică de profil în Moldova. Uniunea Europeană a acordat peste 160 mii de euro pentru renovarea secției, iar comunitatea a contribuit, la rândul său, cu circa 18 mii de euro, bani folosiți pentru amenajarea teritoriului adiacent și instalarea sistemului de încălzire.

„De acum înainte, pacienții noști vor avea de luptat exclusiv cu boala, nu și cu sărăcia din saloane, cum era anterior. Noile condiții sunt sigure, iar riscul de transmitere a maladiilor infecțioase este infim”, spune șefa secției, Maria Vrabie.

Spitalul raional din Rezina are o însemnătate regională. De serviciile medicale ale acestuia beneficiază și locuitorii raioanelor Șoldănești, Telenești, Orhei și din stânga Nistrului.  Mai mult, o treime din angajații Spitalului din Rezina sunt rezidenți ai orașului Rîbnița. Anual, instituția va putea presta servicii medicale pentru circa 500 de locuitori din dreapta și stânga râului Nistru.

inaugurare-02

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente