Un nou sondaj prezintă candidaţii cu cele mai mari şanse la prezidenţiale. Iată cine sunt liderii

timofti

La alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, candidaţii cotaţi cu cele mai mari şanse sunt Igor Dodon (PSRM), Maia Sandu (PAS), Marian Lupu (PDM) şi Andrei Năstase (PPPDA). Noul sondaj a fost făcut public miercuri, 12 octombrie, de către Centrul de Cercetare Sociologică din Republica Moldova, transmite IPN.

92% dintre respondenţi declară că vor participa la vot, însă autorii cercetării precizează că de obicei răspund la întrebările din sondaje persoanele active, care şi la alegeri participă.

La întrebarea deschisă privind cine este cel mai potrivit pentru funcţia de preşedinte, 15% dintre respondenţi au spus că Igor Dodon, 9% – Maia Sandu, 7% – Marian Lupu şi 6% – Andrei Năstase.

La întrebarea închisă, când li s-au prezentat candidaturile, peste 28% dintre respondenţi au spus că ar vota pentru Igor Dodon, aproape 16% – pentru Maia Sandu, peste 12% – pentru Marian Lupu, iar un pic sub 12% l-ar susţine pe Andrei Năstase. Pentru Iurie Leancă (PPEM) ar vota 5% din respondenţi, pentru Dumitru Ciubaşenco (PPPN) – 4%, pentru Ana Guţu (Partidul Dreapta) – 2,2%, pentru Mihai Ghimpu (PL) – 2%.

Trei cele mai solicitate calităţi ale viitorului preşedinte sunt ca el să fie cinstit, deştept şi patriot. Majoritatea respondenţilor au spus că ar alege mai degrabă un bărbat, intelectual, cu experienţă, pro-european, dar şi statalist.

Dacă duminica viitoare ar fi alegeri parlamentare, pentru PSRM ar vota peste 25% din alegători, pentru PAS – peste 15%, pentru PDM – peste 12%, pentru PPPDA – peste 9%, pentru PPPN – peste 6%, pentru PPPEM – 4%, pentru PCRM – 2,5% şi pentru PL – 2,2%.

La întrebarea cu două opţiuni geopolitice, 51% dintre respondeţi au indicat că îşi doresc ca Moldova să ajungă în Uniunea Europeană, iar 48% – în Uniunea Eurasiatică. Ceilalţi nu s-au putut pronunţa. Pentru unirea cu România se pronunţă 12% dintre respondenţi, 22% consideră că unirea ar fi binevenită din punct de vedere economic, iar încă 17% nu s-ar pronunţa împotrivă. 31% consideră că ţara nu va avea nimic de câştigat din unirea cu România, iar 18% o dezaprobă total.

65% dintre respondenţi declară că direcţia în care merge ţara este greşită. Problemele care îi preocupă cel mai mult sunt salariile mici, corupţia şi preţurile ridicate la produse.

Sondajul Centrului de Cercetare Sociologică din Republica Moldova a fost efectuat în perioada 21 septembrie – 8 octombrie, pe un eşantion de 1500 de persoane. Marja de eroare este de 3%.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente