Depozitele de deșeuri din Țânțăreni și Bubuieci, evaluate de la înălțime de două aeronave

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Mediului al Republicii Moldova în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” din România a realizat o misiune de cercetare a depozitelor de deșeuri din localitățile Țânțăreni și Bubuieci, precum și a unui trup de pădure de lângă localitatea Rădeni.

Cercetările au fost efectuate de la bordul a două avioane dotate cu echipament performant, de ultimă generație: scanere cu laser, camere termale, sistem de analiză a particulelor, spectrometre, senzori, precum și echipamente de cercetare la sol.

Potrvit Ministerului Mediului, au fost colectate date și probe din teren care ulterior vor fi procesate în laboratorul mobil al INCAS cât și prin utilizarea softurilor și programelor specializate pentru a determina parametrii și gradul de poluare a zonelor cercetate pe dimensiunile apă, aer, sol.

În rezultatul cercetării, va fi stabilită componența sectorului de pădure cercetat sub aspectul speciilor arborilor cât și cartării defrișărilor înregistrate, luându-se în vizor și calitatea solului împădurit. Investigațiile efectuate sub formă de scanări și fixări fotografice, inclusiv cu prelevarea probelor de aer, au avut drept scop stabilirea compoziției chimice a aerului în zona evaluată.

Totodată, a fost scanată structura terenurilor și cercetată posibila poluare a pânzelor freatice și a solului.
Informațiile colectate în rezultatul cercetărilor vor permite efectuarea unei comparații în timp real a schimbărilor survenite pentru a înțelege natura factorilor care le-au cauzat.

Rezultatele preliminare vor fi prezentate de către experți la data de 12 octombrie 2016, însă studiul în întregime va fi finalizat în timp de câteva săptămâni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...